Till innehåll på sidan

Förbifart Örnsköldsvik och Förbifart Härnösand

Skriftlig fråga 2020/21:176 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-06
Överlämnad
2020-10-07
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

E4 är Sveriges näst längsta väg, mellan Haparanda och Helsingborg hela 1 590 kilometer lång. En viktig pulsåder för hela Sverige för gods och människor. I dag delar E4 bara en stad på hela denna sträcka, nämligen Örnsköldsvik. Den andra stad på hela sträckan som E4 i princip klyver är Härnösand. Båda dessa städer ligger i Västernorrland.

Det förslag till ny förbifart i Örnsköldsvik som finns och är utrett är i dag inte med i den nationella transportplanen, och det är inte heller Förbifart Härnösand. Dessa förbifarter skulle betyda mycket för möjligheterna att utveckla centrum i de båda städerna. Det skulle minska restiden, minska utsläppen och öka trafiksäkerheten.

Jag vill med ovanstående som bakgrund fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att verka för att Förbifart Örnsköldsvik och Förbifart Härnösand ska komma med i den nationella transportplanen, inklusive finansiering, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:176 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/02505

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:176 av Jörgen Berglund (M)
Förbifart Örnsköldsvik och Förbifart Härnösand

Jörgen Berglund har frågat mig om jag avser att verka för att Förbifart Örnsköldsvik och Förbifart Härnösand ska komma med i den nationella transportplanen, inklusive finansiering, och i så fall när.

Väl fungerande transporter i hela landet är viktiga för människors möjligheter att ta sig till jobb och skola och för effektiva transporter av industrins varor. Regeringens ambition är att Sverige ska ha en robust, miljöanpassad och pålitlig transportinfrastruktur som ligger i framkant när det gäller innovativa och effektiva lösningar. Det är också därför regeringen satsar 100 miljarder kronor mer under planperioden 2018–2029 än i förra planperioden.

Regeringen har nu inlett arbetet med att ta fram en ny nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet för perioden 2022–2033 alternativt 2022–2037 och avser att lägga en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021.

Efter att riksdagen har fattat beslut med anledning av propositionen avser regeringen att uppdra åt Trafikverket att genomföra en åtgärdsplanering. Det är i detta steg som nya projekt och åtgärder ska utredas. Förbifart Örnsköldsvik och Förbifart Härnösand kommer bedömas inom ramen för detta arbete. Det finns stora önskemål i hela landet om åtgärder inför en ny nationell plan. Jag sätter stort värde i att lyssna in önskemål från alla aktörer, såsom regioner, kommuner, näringsliv och civilsamhälle. I den senaste nationella planen gjorde vi historiskt stora satsningar. Investeringar i och underhåll av transportsystemet kommer vara fortsatt fokus för regeringen, inte minst för att klara omställningen till hållbara transporter.

Stockholm den 14 oktober 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.