Till innehåll på sidan

Implementering av exportkontroll på universitet och högskolor

Skriftlig fråga 2020/21:1762 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-11
Anmäld
2021-02-12
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Sverige har liksom övriga EU-länder ett gemensamt regelverk för produkter med dubbla användningsområden (PDA), det vill säga produkter som har en civil användning men som också kan användas för militära ändamål såsom i massförstörelsevapen och dess bärare. Detta exportkontrollregelverk begränsar export av sådana produkter och därtill hörande teknik.

Eftersom Sverige är ett högteknologiskt land med framstående forskning på universitet och högskolor som berör de produkter som omfattas av exportkontroll på PDA-området finns det anledning att noga kontrollera att denna teknik inte sprids till obehöriga stater och organisationer. Konsekvenserna om massförstörelsevapen används är i många avseenden oöverblickbara, och det pågår en aggressiv utveckling hos en del stater på detta område. Det är därför mycket angeläget att Sverige inte på något sätt bidrar till utvecklingen av massförstörelsevapen som kan hamna i händerna på aggressiva diktaturer.

Tillsynsmyndigheten för exportkontroll i Sverige är Inspektionen för strategiska produkter (ISP), och på deras hemsida går det att läsa om PDA:

"Verksamhet med produkter med dubbla användningsområden (PDA) bör ha en exportkontrollorganisation som säkerställer att gällande regelverk efterlevs."

I Sverige förekommer ett omfattande internationellt utbyte, och det finns en överhängande risk att exportkontrollen på universitet och högskolor inte har utvecklats i en takt som gör det möjligt att säkerställa en god kontroll. Det finns även medierapportering om hur PDA på olika sätt avletts från universitet och högskolor.

Av den anledningen vill jag ställa följande fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Anser statsrådet att ett tillräckligt arbete görs på svenska universitet och högskolor för att tillse att produkter med dubbla användningsområden och därtill hörande teknik inte avleds till obehöriga?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1762 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)


Svar på fråga 2020/21:1762 av Björn Söder (SD)
Implementering av exportkontroll på universitet och högskolor

Björn Söder har frågat mig om jag anser att ett tillräckligt arbete görs på svenska universitet och högskolor för att tillse att produkter med dubbla användningsområden och därtill hörande teknik inte avleds till obehöriga.

Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer, en ledande kunskapsnation och ett internationellt attraktivt land för investeringar i forskning och utveckling. Vid flera myndigheter bedrivs en omfattande och betydelsefull internationell verksamhet, inte minst vid universitet och högskolor, som är väsentlig för att Sverige ska kunna nå dessa mål. Samtidigt vet vi att det finns ett intresse från främmande makt för teknologi och kunskap som finns i Sverige.

Det är centralt att i den samverkan som sker mellan svenska och utländska aktörer beakta de risker i ett nationellt säkerhets- och försvarsperspektiv som denna samverkan kan medföra, vare sig det handlar om företags- och innovationsinvesteringar, tekniskt samarbete, akademiskt utbyte och forskning eller annan form av samarbete mellan utländska och svenska aktörer. Ansvaret för samarbete inom forskning och utbildning, och för att inhämta relevant kunskap och hantera de utmaningar som följer vilar på lärosätena och det forskningsintensiva näringslivet.

I april 2019 trädde en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) i kraft i Sverige, som gäller för utövare av säkerhetskänslig verksamhet. Den nya lagen är tydlig vad gäller riskbedömningar, klassificering av uppgifter och skyddsåtgärder för säkerhetskänslig verksamhet. Denna lag ska universitet och högskolor följa.

Exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden (PDA) regleras i rådets förordning (EG) nr 428/2009 om upprättande av en gemenskapsordning för kontroll av export, överföring, förmedling och transitering av produkter med dubbla användningsområden (PDA-förordningen). Kompletterande nationella bestämmelser finns i svensk lag i lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd.

På nationell nivå är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) förvaltningsmyndighet för ärenden och tillsyn enligt det svenska PDA-regelverket. En av ISP:s uppgifter enligt myndighetsinstruktionen är att informera universitet och högskolor samt andra forskningsinstitutioner om sin verksamhet och om det gällande regelverket för verksamheten, och särskilt uppmärksamma riskerna med spridning av känsliga teknologier. Enligt ISP genomfördes under 2019 fyra tillsynsbesök, med fokus på att ge information, hos olika forskningsobjekt. ISP har även samrått med Säkerhetspolisen kring myndighetens verksamhet på området.

Universitet, högskolor och andra forskningsinstitutioner ansvarar för att följa bestämmelserna i PDA-förordningen och svensk lag. Det är därför viktigt att de svenska lärosätena har tydliga rutiner för att hantera exportkontrollärenden.

Jag vill också nämna det understödjande arbete med särskilt fokus på universitet, högskolor och andra forskningsinstitutioner som nu pågår på EU-nivå. Inom EU:s expertgrupp för PDA slutförs snart nya detaljerade riktlinjer till forskningsinstitutioner som hanterar PDA. Riktlinjerna har tagits fram gemensamt av kommissionens och EU-medlemsstaternas exportkontrollexperter. Svenska företrädare för bl.a. forskningsinstitutioner har deltagit aktivt med synpunkter under processen. Alla berörda svenska lärosäten kommer därför att kunna använda sig av informationspaketet när det publiceras senare i år.


Lärosätena har ansvar för att arbeta med frågor om exportkontroll. Regeringen kommer att fortsätta följa frågan och se över behovet av ytterligare åtgärder i syfte att säkerställa att skyddsvärd verksamhet och kunskap vid universitet och högskolor inte riskerar att hamna i orätta händer.

Stockholm den 24 februari 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.