Kompensation till kommunerna för familjeveckan

Skriftlig fråga 2020/21:1780 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-12
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Göteborgs Stad avstyrker förslaget Införandet av en familjevecka påbörjas Dvs 2020:24.

Förslaget som förbereds inför budgetpropositionen 2022 och som i huvudsak handlar om att från 2022-04-01 inleda införandet av en familjevecka i form av en familjedagspenning är en felprioritering av de samhällsproblem vi idag står inför.

Inte minst är regeringens förslag om införande av en familjevecka en obegriplig prioritering under rådande pandemi. Beräkningar från Svenskt Näringsliv uppskattar att införandet av familjeveckan innebär stora samhällsekonomiska kostnader som är väsentligt högre än de kostnader som regeringen har beräknat. Förslaget är oerhört kostsamt och dessutom ges inte full ersättning till kommuner och regioner. Vi ser en ökad otrygghet, en hårt belastad välfärd och långa vårdköer som hade behövt de resurser som regeringen istället väljer att lägga på en familjevecka.

Texten ovan är ett remissvar från Göteborgs stad, en kommun i Västsverige. Svaret är deras, men oron delas av många kommuner som kämpar med att hålla ihop Sverige mitt i en brinnande pandemi och en ökande arbetslöshet, inte minst små kommuner som slet med att få ekonomin att gå ihop även innan pandemins framfart.

De ser tydliga prioriteringssvårigheter i välfärden om de inte får full kompensation vid ett eventuellt införande av familjeveckan.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Vad ska ministern och regeringen vidta för åtgärder för att möta kommunernas behov av extra resurser till den så viktiga kommunala välfärden när den kostsamma familjeveckan införs?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1780 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:1780 av Ann-Sofie Alm (M)
Kompensation till kommunerna för familjeveckan

Ann-Sofie Alm har frågat finansministern vad ministern och regeringen ska vidta för åtgärder för att möta kommunernas behov av extra resurser till den så viktiga kommunala välfärden när den kostsamma familjeveckan införs. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vid ett införande av familjeveckan skulle det innebära att vårdnadshavare med barn i aktuellt åldersintervall kommer att öka sin frånvaro något vilket innebär färre arbetade timmar. Därmed minskar skatteintäkterna för kommunerna men även utgifter för löner och arbetsgivaravgifter. Förändringen av arbetade timmar, skatteintäkter och utbetalda löner beror på i vilken mån arbetsgivare ersätter föräldrarna med annan arbetskraft. I flera kommunala verksamheter kan det förväntas att anställda kan behöva ersättas i hög grad.

Regeringen prioriterar välfärden och har under de senaste åren bland annat höjt de generella statsbidragen till kommuner och regioner för att förbättra förutsättningarna att utveckla välfärdens verksamheter och stärka kommunernas ekonomi. Regeringen följer utvecklingen i kommunsektorn noga och avser att föra en politik som även framöver värnar välfärden.

Familjeveckan ger ökade möjligheter till flexibilitet i arbetslivet, särskilt i de sektorer och branscher där inflytandet över arbetstidens förläggning är liten, vilket kan vara fallet exempelvis inom omsorgsyrken i kommunal sektor. Ett mer hållbart arbetsliv för föräldrar kan på sikt innebära att sjukfrånvaro och deltidsarbete kan minska i omfattning. Det har i sin tur fördelar för antalet arbetade timmar och för kompetensförsörjningen i samtliga sektorer på arbetsmarknaden. Förslaget om att påbörja införandet av familjeveckan har remitterats och frågan bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 24 februari 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.