Inresande från Åland till Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1789 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-12
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har ställt krav på utländska medborgare att uppvisa ett negativt covid-19-test innan de tillåts att resa in i Sverige. Det innebär att även finska medborgare från Åland omfattas.

I DN Debatt den 5 februari 2021 skriver flera professorer och läkare att man med stor häpnad tagit emot nyheten om Sveriges nya testpolicy för inresande från Åland, och man anser även att det nordiska samarbetet kan påverkas negativt.

Ekot rapporterar att Åland har en av de lägsta smittotalen i Europa. I nuläget finns det inte en enda bekräftad coronasmitta på det befintliga sjukhuset, och man har överlag haft väldigt få fall av covid-19 på Åland.

Det finns särskilda undantag, men dessa gäller i nuläget inte för ålänningar som är finska medborgare och vill resa till Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att införa undantag för Åland och tillåta finska medborgare att resa till Sverige utan krav på ett negativt covidtest?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1789 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju202 1 / 00639 Justitiedepartementet I nrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1789 av Hans Wallmark (M) Inresande från Åland till Sverige

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att införa undantag för Åland och tillåta finska medborgare att resa till Sverige utan krav på ett negativt covidtest.

Regeringen har beslutat om inreseförbud för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomsten till Sverige. Förbudet gäller oavsett från vilket land inresan sker. Bakgrunden är de olika varianter av coronaviruset som har upptäckts den senaste tiden. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det en stor osäkerhet kring dessa och det är i nuläget svårt att fullt ut bedöma vilka länder som har en stor förekomst av varianterna.

Regeringen är väl medveten om att inreseförbud och testkrav får negativa konsekvenser på många sätt, särskilt i gränsområdena mot Danmark, Norge och Finland. Det är därför inget beslut som fattats lättvindigt. I den här pandemin har kraftfulla åtgärder krävts och tuffa beslut varit tvungna att fattas.

För att regleringen ska vara så ändamålsenlig som möjligt och inte medföra alltför negativa konsekvenser har ett flertal undantag från testkravet införts. Ett antal av dessa undantag har införts med särskilt hänsynstagande till det gränsnära utbytet som sker mellan Sverige och våra nordiska grannländer, t.ex. för att säkra leveranser av nödvändigt gods såsom vaccin och för att utbytet av sjukvårdstjänster ska kunna fortsätta. Arbetspendlare med andra nationaliteter måste kunna visa upp ett intyg om negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion vid inresa till Sverige. För att underlätta för arbetspendlare får test som har utförts inom en vecka före ankomsten till Sverige användas.

Regeringen fortsätter att ha en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och följer utvecklingen av smittläget noga, inte minst i våra nordiska grannländer. Det kan på både lång och kort sikt bli aktuellt med såväl lättnader som skärpningar för olika kategorier av resenärer. Regeringen är beredd att med mycket kort varsel vidta de åtgärder som behövs.

Stockholm den 24 februari 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.