Stöd för demokratirörelsen i Hongkong

Skriftlig fråga 2020/21:1832 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-16
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Besvarad
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Svarsdatum
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Hongkong har nu rättegångar inletts mot nio högprofilerade demokratiaktivister. Bland de som åtalats för att 2019 ha organiserat en av de största prodemokratiska protesterna någonsin i staden finns advokaterna Mike Lee och Margaret Ng. Även mediemogulen Jimmy Lai står åtalad och är den första att prövas under den nya strikta säkerhetslagen, som införts av Peking.

Rättegångarna kan ses som att Peking vill statuera exempel på vad som händer om man ifrågasätter Pekings kontroll över Hongkong. Om de åtalade befinns skyldiga riskerar de fem år i fängelse för att ha protesterat.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vidtar ministern några åtgärder gentemot Kina för att i samband med rättegångarna visa Sveriges stöd för demokratirörelsen i Hongkong?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1832 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1832 av Björn Söder (SD)

Stöd för demokratirörelsen i Hongkong

Björn Söder har frågat mig om jag vidtar några åtgärder gentemot Kina för att i samband med rättegångarna mot olika demokratiaktivister i Hongkong visa Sveriges stöd för demokratirörelsen.

Som jag har framhållit i tidigare svar till riksdagen fäster regeringen stor uppmärksamhet vid situationen i Hongkong, och vi ser med stort allvar på införandet av den nya säkerhetslagstiftningen, vilken bryter mot Kinas internationella åtaganden. Sverige och övriga EU står bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system i enlighet med Hongkongs grundlag. Det är av grundläggande betydelse att de mänskliga fri- och rättigheterna som Hongkongborna tillerkänns enligt denna lag fullt ut respekteras.

Det demokratiska utrymmet i Hongkong har minskat och individers åtnjutande av mänskliga rättigheter inskränks alltmer, vilket är mycket bekymmersamt. Sverige och EU har vid flera tillfällen framfört vår syn till kinesiska myndigheter. Utvecklingen måste fortsatt uppmärksammas med tydlighet i dialogen med den kinesiska ledningen.

I juli förra året enades EU:s medlemsstater om ett antal rådslutsatser om Hongkong som anger en rad konkreta åtgärder som svar på händelseutvecklingen. Åtgärderna inkluderar att se över och begränsa exporten av känslig utrustning och känsliga teknologier, att öka stödet till civilsamhället och studentutbyten samt att fortsätta att närvara vid rättegångar mot företrädare för demokratirörelsen. Vad gäller rådslutsatsernas viktiga rekommendation om att säkerställa att EU fortsatt följer rättegångar mot företrädare för Hongkongs demokratirörelse så har Sverige varit pådrivande i genomförandet. På svenskt initiativ har de medlemsstater med beskickningar på plats inlemmats och en ansvarsfördelning upprättats. Regeringen fortsätter att driva vikten av detta deltagande. Jag har även haft möten och direktkontakt med demokratiaktivister från Hongkong för att få förstahandsinformation och uttrycka mitt stöd.

Den 22 februari genomfördes på svenskt initiativ en diskussion om Hongkong och vägen framåt vid möte i EU-utrikesministerkretsen. Jag underströk behovet av ytterligare åtgärder från EU:s sida med anledning av den negativa händelseutvecklingen samt vikten att se över alla möjligheter, inklusive restriktiva åtgärder. Det är viktigt att vi agerar enigt. Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.

Stockholm den 24 februari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.