Coronareglerna för arenor och events

Skriftlig fråga 2020/21:185 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-09
Överlämnad
2020-10-12
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-21
Sista svarsdatum
2020-10-21
Besvarad
2020-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På grund av covid-19 har en lång rad nödvändiga restriktioner för Sveriges invånare och företagare införts. Ska restriktionerna ha effekt och följas måste de dock vara logiska och rimliga. Så är inte alltid fallet.

Till exempel får en fotbollsstadion som Malmö FF:s med plats för 24 000 åskådare ta in 50 personer. En biograf med plats för 500 personer får ta in över 200 personer. Uefa rekommenderar att en gräns sätts på 30 procent av åskådarkapaciteten på arenor. Regeringen har valt noll procent. I stadions restaurang 1910, med plats för 2 000 sittande gäster, kan MFF enkelt ta in minst 500 personer med rådande regelverk. Samtidigt får de inte ta mer än 50 personer på andra sidan väggen inne i stadion med en kapacitet på 20 500 sittande personer.

Besökare på Malmö Arena ska skiljas från varandra beroende på om de ska till restaurangen, logen eller läktaren vid Malmö Redhawks matcher. Logebesökare får inte lämna logen och sätta sig på plats utanför som kan anses som en del av läktaren. I så fall ska dessa besökare i stället räknas in i numerären för offentlig tillställning. För de loger som inte hyrs ut på årsbasis och dit biljetter säljs ingår dessa besökare i den offentliga tillställningen även när de är i logen. Och alla som äter i arenans restaurang ska räknas som om de sitter på läktaren – även om de inte sitter där.

När jag själv spelar korpenfotboll med FC Möllan i Malmö finns inga begränsningar för hur många som får kolla på matchen. Samma gäller när barn och ungdomar spelar matcher inom SvFF och där står det ofta mer än 50 föräldrar och andra familjemedlemmar och tittar på matchen – utan att det är ett problem.

Folkhälsomyndigheten har inte krävt dessa snåriga regler. Det är regeringen som har valt att det ska vara så.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser ministern att denna diskriminering av arenor, hotell och närliggande branscher är skälig och logisk, och vidtar statsrådet annars några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:185 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på frågorna 2020/21:185 av Niels Paarup-Petersen (C) Coronareglerna för arenor och events samt 2020/21:206 och 207 av David Josefsson (M) Förändrade regler för motionslopp och Ordningslagen och motionslopp

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om diskrimineringen av arenor, hotell och närliggande branscher är skälig och logisk, och om jag annars vidtar några åtgärder.

David Josefsson har frågat mig om jag är beredd att, mot bakgrund av ett uttalande från Folkhälsomyndigheten, se över ordningslagens bestämmelser om folksamlingar med hänsyn till större motionslopp. David Josefsson har vidare frågat kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind vilka regeländringar hon syftar på i sin intervju med DN den 9 oktober, och inom vilken tidsperiod dessa ändringar kommer att genomföras. Frågan har överlämnats till mig.

Frågorna gäller förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som innebär att det tills vidare inte får hållas några sådana arrangemang med fler än 50 deltagare. Serveringsställen som omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen är dock undantagna från detta förbud. Syftet med förordningen är att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19.

Folkhälsomyndigheten anser fortfarande att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är ett viktigt verktyg i kampen mot covid-19. Begränsningarna i förordningen får dock inte vara mer ingripande än vad som behövs och inte heller pågå under längre tid än vad som är nödvändigt.

Regeringen har under hösten arbetat för en mer hållbar och träffsäker reglering som möjliggör sammankomster och tillställningar – samtidigt som risken för smittspridning kan begränsas på ett betryggande sätt.

Som ett led i detta arbete gav regeringen den 14 oktober Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande analysera behovet av, och förutsättningarna för, förändringar av förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Uppdraget omfattar såväl den generella begränsningen för det högsta antalet tillåtna deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som nya och gällande undantag från den generella begränsningen. I uppdraget ingår att analysera möjligheterna att göra undantag för till exempel motions- och idrottsverksamhet utomhus, loppmarknader, demonstrationer, mässor och nöjesparker. Uppdraget ska redovisas den 1 november respektive den 1 december 2020. Därefter ska uppdraget redovisas senast den 15:e varannan månad med start i januari 2021, eller mer frekvent vid behov med anledning av det epidemiologiska läget, så länge förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller.

För att stötta ansvariga aktörer att genomföra arrangemang och andra verksamheter så smittsäkert som möjligt har Folkhälsomyndigheten även fått i uppdrag att löpande se över befintliga, alternativt ta fram nya, allmänna råd eller rekommendationer för hur olika typer av arrangemang och andra verksamheter ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Uppdraget ska redovisas den 1 december 2020 och den 1 april 2021, utöver myndighetens kontinuerliga uppdateringar av råd och rekommendationer.

Regeringen har också tagit fram ett förslag som möjliggör ett högre deltagarantal för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande publik som sitter med ett visst avstånd. Efter Folkhälsomyndighetens rekommendation valde dock regeringen att avvakta med beslutet.

Regeringen kommer således löpande att följa frågan och se över begränsningarna i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Stockholm den 21 oktober 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.