Till innehåll på sidan

Fusk och självgranskningar hos studieförbund

Skriftlig fråga 2020/21:1867 av Jonas Andersson i Linghem (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Fusk och försnillande av svenska skattebetalares pengar har dessvärre blivit ett stående inslag på senare tid när det gäller den offentliga debatten och den mediala rapporteringen kring den statliga folkbildningspolitiken. Från såväl politiskt som akademiskt håll har fusket uppmärksammats. Fusket som har lyfts fram är mycket omfattande, och över tid handlar det om väldigt många miljoner kronor, kanske till och med miljardbelopp, som har gått till felaktiga ändamål.

På fuskandet finns en rad anmärkningsvärda exempel vilka inkluderar omfattande systematiskt fusk bland de studieförbund som bedriver verksamhet i Järvaområdet i Stockholm, där statsbidrag bland annat har delats ut till kurser som i själva verket aldrig ägt rum och för deltagare som inte existerar. Detta är något som avslöjades under föregående år.

Inte bara fusket i sig bland studieförbunden har föranlett kritik från olika håll i den offentliga debatten, utan även hur Folkbildningsrådet efter avslöjandena har hanterat att det har fuskats har kritiserats. Det är en kritik som är mycket befogad, enligt undertecknad. När fusket har uppmärksammats så har Folkbildningsrådet förvisso agerat för fördjupad kontroll av studieförbunden, men grundproblemet kvarstår när de berörda studieförbunden tillåts genomföra självgranskningar för att kontrollera fuskets utbredning, i stället för att en trovärdig extern och oberoende granskning sker.

Det bristfälliga resultatet av självgranskningarna presenterades i början av året. Självgranskandet har lett fram till att olika studieförbund har använt olika metoder för att granska, vilket inneburit att man har haft olika gränsvärden för fusk och hur stor del av verksamheten som har granskats. I flera fall när studieförbunden framhåller i procent hur många timmar av studiecirklar man har behövt stryka efter sina granskningar, så anges detta som procent av det totala antalet studiecirkeltimmar snarare än som procent av urvalet timmar som har varit föremål för granskning. På så sätt ser fusket mindre betydande ut eftersom man räknar med att den verksamhet som inte har granskats är utan timmar som hade behövt strykas.

Regeringen behöver agera med tydlighet för att värna legitimiteten i den statliga folkbildningspolitiken. Det kan inte fortsätta vara så att skattemedel går till fusk och bedrägerier, eller för den delen islamism som hos studieförbundet Ibn Rushd.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:


Avser ministern att agera för att extern och oberoende granskning ska ske av nyttjandet av det statsbidrag till folkbildningen som går till studieförbunden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1867 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)


Svar på fråga 2020/21:1867 av Jonas Andersson i Linghem (SD) Fusk och självgranskningar hos studieförbund

Jonas Andersson har frågat mig om jag avser att agera för att extern och oberoende granskning ska ske av nyttjandet av det statsbidrag till folkbildningen som går till studieförbunden.

Inledningsvis vill jag understryka att det är av största vikt att statsbidragsfinansierad verksamhet följs upp regelbundet och att det finns kontrollmekanismer på plats när statsbidrag har använts på ett felaktigt sätt. Regeringen ställer därför krav på Folkbildningsrådets uppföljning och redovisning av statsbidraget.

Regeringen har förstärkt uppföljningen av statsbidraget till studieförbunden för att stävja fusk och felrapporteringar samt säkerställa att bidraget går till verksamhet som uppfyller statens syften med statsbidraget. Folkbildningsrådet ska senast den 15 april lämna en särskild rapport till regeringen där rådet bl.a. ska redovisa de åtgärder som har vidtagits och som planeras för att säkerställa detta.

Folkbildningsrådet har enligt lag fått uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag till bl.a. studieförbund. Det är vidare rådet som följer upp och granskar verksamhet kopplad till statsbidraget. Rådet har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det beviljats på felaktiga grunder eller om medlen inte har använts för det ändamål de har beviljats för. Olika delar av statsbidraget till folkbildningen har även granskats av Riksrevisionen och Statskontoret.

Folkbildningsrådet tillsammans med studieförbunden bedriver nu ett omfattande arbete för att komma till rätta med de felaktigheter som upptäckts inom studieförbundens verksamhet. Rådet förstärker sin organisation för att intensifiera arbetet med uppföljning, granskning och kontroll av hur statsbidraget till folkbildningen används. Verksamhet som inte bedöms leva upp till Folkbildningsrådets krav har strukits och studieförbunden kommer att få betala tillbaka statsbidrag.

I sin skuggbudget för 2021 föreslår Sverigedemokraterna att statsbidraget till folkbildningen bör minska. Regeringen delar inte denna bedömning. Regeringen värnar folkbildningen och värdesätter den betydelsefulla verksamhet som folkbildningens aktörer genomför varje dag och över hela vårt land.

Mot denna bakgrund vill jag understryka att det är av yttersta vikt att statsbidraget till folkbildningen används korrekt och går till verksamhet som uppfyller statens syften med bidraget och stärker vår gemensamma demokrati. Folkbildningsrådets rapport som lämnas den 15 april utgör ett viktigt underlag för regeringen för att kunna bedöma om ytterligare insatser behövs.

Stockholm den 23 februari 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.