Solcellsstöd och ändrade fakturor

Skriftlig fråga 2020/21:1877 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-18
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Vid årsskiftet fanns det cirka 9 000 personer som köade för att få ut bidrag för den solcellsinstallation som de hade gjort under 2020. Men då de statliga pengarna för ändamålet hade tagit slut redan under våren förra året blev de utan. Vid årsskiftet införde regeringen en ny typ av skatteavdrag som riktar sig till den som installerar solceller. Dessa medel är dock inte sökbara för den som redan har genomfört sin installation även om personen aldrig har fått bidrag för investeringen. Följden är att de cirka 9 000 privatpersoner som redan har hunnit installera solceller har hamnat i kläm.

Förvånansvärt nog kan man på olika länsstyrelsers hemsidor läsa: "För de privatpersoner som inte har fått sin ansökan om stöd beviljad och inte heller har ansökt om rotavdrag för en redan genomförd solcellsinstallation finns möjligheten att kontakta leverantören och be att denne ändrar sin faktura i efterhand. Leverantören/företaget har möjlighet (men inte skyldighet) att ändra en redan utställd faktura och lägga till ett avdrag för rot i efterhand." Samma information har tidigare förmedlats i medier av Skatteverkets rättsliga experter.

Inställningen är utan tvekan generös, men samtidigt känns det mycket märkligt att myndigheter på detta sätt uppmuntrar privatpersoner att begära ändringar i hantverkares redan bokförda fakturor för att kompensera för regeringens tillkortakommanden. Att regeringen inför övergångsregler för den berörda gruppen hade varit mer korrekt och rättssäkert.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilka legala grunder kan myndigheter uppmuntra privatpersoner att begära ändringar i redan bokförda fakturor, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta i de fall som leverantören inte vill göra detta? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1877 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:1872 av Betty Malmberg (M)
om solcellsstöd utan övergångsregler, samt på fråga 2020/21:1877 av Betty Malmberg (M) om Solcellsstöd och ändrade fakturor

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att hjälpa de privatpersoner som har hamnat i kläm mellan de olika stödsystemen när investeringsbidraget för solceller ersattes med ett grönt avdrag. Betty Malmberg har även frågat näringsministern på vilka legala grunder myndigheter kan uppmuntra privatpersoner att begära ändringar i redan bokförda fakturor, och vilka åtgärder statsrådet kommer att vidta i de fall som leverantören inte vill göra detta. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara även på den sistnämnda frågan.

Jag kan bara hänvisa till mitt tidigare svar på fråga 2020/21:1604 om Övergångsregler för solceller. De myndigheter som hanterar stödet har kontinuerligt informerat om förutsättningarna för att beviljas stöd. På länsstyrelsernas hemsidor har det funnits information om hur stor kön av sökanden har varit och till hur många det funnits medel för att hantera och bevilja stöd. Det har också informerats om att det inte funnits någon garanti att få sin ansökan beviljad givet den begränsade budgeten för stödet. De som genomfört sin investering utan att ha fått besked om beviljat bidrag har därmed inte kunnat vara säkra på stödet.

Vad gäller information från vissa länsstyrelser och Skatteverkets rättsliga experter vill jag som statsråd inte kommentera myndigheters beslut i enskilda ärenden eller frågor som rör tillämpningen av lag.

Det system som nu införts med skattereduktion för installation av grön teknik utgår inte från en begränsad budget. Därför väntas inte samma problematik uppstå.

Stockholm den 24 februari 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.