Arbetslivskriminalitet

Skriftlig fråga 2020/21:1893 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sveriges Radios Ekot rapporterar om omfattande fusk och arbetsmiljöbrott inom flertalet personalintensiva branscher i vårt land. Detta har uppdagats via 150 företagsinspektioner utförda av bland annat Arbetsmiljöverket.

Sju av tio företag uppvisade brister som har kunnat föranleda skada, sjukdom och även dödsfall. I 40 verksamheter stoppades arbetet direkt i samband med besöken.

Vid inspektionerna fann Arbetsmiljöverket även att 17 personer vistades illegalt i landet och att var tredje person inom den inspekterade bilvårdsbranschen arbetade illegalt.

Ekot intervjuar även arbetsmarknadsministern, som uttrycker att hon vill se ett utökat antal inspektioner.

På frågan om arbetsmarknadsministern avser att tillföra medel till detta uteblir dock svaret. 

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är följande:

 

Kommer ministern att tillskjuta de resurser som nu krävs för att förebygga en ytterligare ökning av den omfattande arbetsmiljökriminaliteten i vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1893 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/00418/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1893 av Saila Quicklund (M)
Arbetslivskriminalitet

Saila Quicklund har frågat mig om jag avser att tillskjuta de resurser som krävs för att förebygga en ytterligare ökning av den omfattande arbetsmiljökriminaliteten i vårt land.

Ingen människa ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Missbruk av olika regelverk och exploatering av människor behöver stoppas. Samhällets syn på arbetsgivare som utnyttjar människor och missköter de anställdas arbetsmiljö ska vara kompromisslös.

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet har givit goda resultat och behöver fortsätta att utvecklas. Över 2000 företag besöktes under 2019. Drygt en av tio kontrollerade företag tvingades att stänga hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som hittats. Totalt identifierades förseelser som kan leda till kontroll- och sanktionsavgifter på över 10 miljoner kronor. Myndigheterna uppger i sin lägesrapport för 2020 att ca 1000 företag besöktes från årets början till och med utgången av oktober, trots att arbetet försvårades avsevärt av den pågående pandemin.

Arbetsmiljöverkets anslag (UO 14, anslag 2:1) stärks med 30 miljoner kronor per år från och med 2021. Medlen ska fördelas mellan de åtta myndigheter som deltar i samverkan. Detta ger Arbetsmiljöverket tillsammans med övriga samverkande myndigheter stärkta möjligheter att arbeta fokuserat och gemensamt för att fortsätta stävja fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Det är en kraftfull satsning för att bekämpa arbetslivskriminalitet och innebär en tydlig ambitionshöjning jämfört med de 18 miljoner som årligen har anslagits under perioden 2018–2020.

Arbetet mot arbetslivskriminalitet kräver varaktig myndighetssamverkan. Myndigheternas kontrollverksamhet bidrar på ett effektivt sätt till ökad regelefterlevnad och sunda konkurrensvillkor. Kontrollverksamheten är avgörande för att upprätthålla skyddet för arbetstagare och för att rättvisa konkurrensförhållanden ska kunna råda. Den är också betydelsefull för att motverka brottslighet. Därför behöver antalet kontroller mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet öka, något som också reflekteras i det uppdrag myndigheterna fått för 2021.

Stockholm den 3 mars 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.