Prinsessan Latifa

Skriftlig fråga 2020/21:1904 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-19
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Prinsessan Latifa al-Maktoum av Dubai (dotter till emir Mohammed bin Rashid al-Maktoum som är premiärminister i Förenade Arabemiraten) har vid två tillfällen lyckats fly från vad hon kallar för fångenskap. Vid båda tillfällena har hon dock stoppats och skickats tillbaka, bland annat på grund av den indiska flottan. Sedan tidigare har vi fått se hur hon, genom att ha publicerat videoklipp, vittnat om misshandel mot såväl sig själv som sin syster och att detta skett i hemmet som de mot sin vilja varit inlåsta i.

Det sista officiella livstecknet från prinsessan kom 2019 då Förenade Arabemiraten publicerade bilder på Latifa. Sedan dess är det bara hemliga samtal mellan henne och en nära vän (som sedan tidigare också har hjälpt henne att fly). Det var ett år efter tillfångatagandet som prinsessans vänner började få hennes hemliga videomeddelanden skickade till sig. Nu har några av dessa publicerats, och där ser vi hur hon säger sig vara inlåst i en villa och att hon fruktar för sitt liv. Enligt de poliser som vaktar den igenbommade villan kommer hon aldrig att få se dagsljus igen.

Lyckligtvis har FN aviserat att man avser att fråga ut myndigheterna i Förenade Arabemiraten om prinsessan och att en utredning om fallet kan inledas efter att de läckta videoklippen har analyserats. Det finns dock skäl till att fler aktörer agerar.

Historien är naturligtvis fruktansvärd, och det är många personliga livsöden runt om i världen där vi inte kan göra särskilt mycket, hur mycket man än vill det. Vad som skiljer detta fall från andra är dock att det är en så pass känd person det handlar om med mycket uppmärksamhet. Symbolvärdet i de handlingar som omvärlden visar innebar mot bakgrund av detta oerhört mycket och kan i bästa fall innebära en positiv förändring.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att ta några initiativ mot bakgrund av de uppgifter vi fått om prinsessan Latifa, och i sådana fall, vilka?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1904 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1904 av Marcus Wiechel (SD)
Prinsessan Latifa

Marcus Wiechel har frågat mig huruvida jag avser ta några initiativ mot bakgrund av de uppgifter vi fått om prinsessan Latifa, och i sådana fall, vilka.

Regeringen har noterat de uppgifter som har framkommit i fallet, såväl som de frågor som kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) har ställt till Förenade arabemiraten. Sverige stödjer OHCHR politiskt såväl som finansiellt, och är idag den största bidragsgivaren till kontoret. Det aktuella fallet och den roll som OHCHR nu spelar visar på vikten av ett fortsatt starkt svenskt stöd för FN:s arbete med mänskliga rättigheter.

Regeringen ser allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Förenade arabemiraten, i synnerhet avseende kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna såväl som migrantarbetares rättigheter. Regeringens syn på situationen i landet beskrivs i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Förenade arabemiraten som senast publicerades i juni 2019.

Regeringen tar kontinuerligt upp dessa frågor i våra bilaterala kontakter, liksom i vårt arbete inom EU och FN. Sverige är pådrivande inom EU och i arbetet för att etablera en strukturerad dialog om mänskliga rättigheter med Förenade arabemiraten, samt att frågor såsom kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna lyfts i den informella dialogen om mänskliga rättigheter.

Sverige ska vara en ledande röst för kvinnors och flickors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen kommer att fortsätta driva detta i bilaterala relationer såväl som i multilaterala fora.

Stockholm den 3 mars 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.