Åtgärder mot techjättars censur

Skriftlig fråga 2020/21:1907 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-19
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Med anledning av att australiskt lagförslag som ska tvinga Facebook att betala medier för deras innehåll började techjätten censurera genom att blockera användare och medier från att dela nyheter på plattformen, och sedan den 18 februari gapar australiska mediers Facebooksidor tomma.

Även flera myndigheters sidor drabbades inledningsvis av stoppet och hindrades från att kommunicera via plattformen, rapporterar ABC News. Det gällde bland annat vädermyndigheten Bureau of Meteorology, lokala hälsomyndigheter och vissa polisregioner och räddningstjänst. Senare tid ska dock de flesta sidor som inte tillhör medieorganisationer ha återställts.

Julian Knight, ordförande för det brittiska parlamentets medieutskott, kallar enligt Reuters Facebooks agerande för ett häpnadsväckande oansvarigt försök att trakassera en demokrati.  Han tror att agerandet kommer att slå tillbaka mot Facebook och säger att det kommer att stärka beslutsamheten hos världens lagstiftare att bli tuffare mot de stora techjättarna.

Techjättarnas makt över information är enorm och agerandet från Facebook bekräftar det många av oss varnat för. Dessa företag anser sig stå över länders demokratiskt valda företrädares beslut. När många av oss påtalat detta till den svenska regeringen har man hänvisat till att de stora privata digitala plattformarna har en grundläggande frihet att själva ställa upp villkoren för vad som ska gälla för användningen av deras tjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att säkerställa att techjättarna följer svensk lagstiftning utan att börja censurera information?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1907 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)


Svar på fråga 2020/21:1907 av Björn Söder (SD)
Åtgärder mot techjättars censur

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder regeringen vidtar för att säkerställa att techjättarna följer svensk lagstiftning utan att börja censurera information.

Det senaste årtiondet har enskilda fått helt nya möjligheter att sprida tankar och idéer och att delta i den allmänna debatten. Den digitala utvecklingen och tillgången till fritt internet ger stora möjligheter att skapa och distribuera olika typer av innehåll som kan nås av alla. Internetplattformar har en viktig roll i den utvecklingen.

Yttrandefriheten har en lång tradition och en stark ställning i Sverige och utgör en av demokratins hörnstenar. Yttrandefriheten innebär att det allmänna, med några undantag, inte kan straffa dig för något du uttrycker. Det förbud mot censur som återfinns i våra grundlagar handlar om relationen mellan individen och det allmänna. De stora internetplattformarna är inte allmänna utan privata aktörer.

Rätten att uttrycka en åsikt innebär inte en skyldighet för andra att sprida den. Den enskildes användning av de stora internetplattformarnas tjänster, och plattformarnas moderering, är föremål för de användarvillkor som den enskilde accepterat för att kunna nyttja tjänsten. Detsamma gäller för myndigheter eller organisationer som använder tjänsterna för sin kommunikation. Det är med andra ord en civilrättslig (avtalsrättslig) fråga mellan användaren och plattformen.

Det är otvetydigt så att de största internetplattformarna har fått en mycket stark ställning inte bara för opinionsbildning och debatt, utan också för relationer mellan offentliga och privata aktörer och allmänheten vad gäller information och kommunikation men också handel. Inom EU liksom på andra håll i världen pågår olika lagstiftningsprocesser och andra politiska initiativ för att säkerställa att principer som är grundläggande offline upprätthålls också online.

Som kultur- och demokratiminister med ansvar för mediefrågor följer jag arbetet inom det här området noga. Det handlar om svåra frågor som behöver diskuteras både nationellt och internationellt. Det är uppenbart att relationen mellan nationella nyhetsmedier och de stora internetplattformarna har stor betydelse för möjligheterna att finansiera journalistik. Flera olika lagstiftningsinitiativ på EU-nivå kan få betydelse för det förhållandet framöver. Viktiga utgångspunkter för regeringens arbete i relation till lagstiftning som träffar internetplattformar är att värna en vidsträckt yttrandefrihet, att lagstiftningen ska vara proportionerlig, tydligt avgränsad i förhållande till yttrandefrihetsgrundlagen och innehålla tillräckliga rättssäkerhetsgarantier.

Stockholm den 3 mars 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.