Attityder gentemot kristna i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:192 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-12
Överlämnad
2020-10-13
Anmäld
2020-10-14
Svarsdatum
2020-10-21
Sista svarsdatum
2020-10-21
Besvarad
2020-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Kristofobin ökar alltmer i Sverige. Tidningen Dagen rapporterade den 9 oktober om en 15-åring som berättar hur fotografen bad honom ta bort sitt kors runt halsen. Samtidigt fick andra elever i skolan ha på sig sina religiösa symboler, såsom slöjor, under höstens skolfotografering.

Händelsen har anmälts till DO och Barn- och elevombudet (BEO).

Jag har tidigare i skriftliga frågor tagit upp problematiken (bland annat i 2020/21:64 och 2019/20:1871), och även om svaren är att man följer utvecklingen noga och att polisen i regleringsbrevet för 2020 fick ett nytt uppdrag på området så är det uppenbart att kristofobin måste bekämpas vitt och brett, inte bara genom rättsväsendet utan också genom förändrade attityder som skapar tolerans gentemot kristna.

Detta är ett nytt fenomen i det en gång kristna Sverige, men där nu andra intoleranta religiösa åskådningar gjort intåg och växer oroväckande. 

Jag förstår att ministern inte kan kommentera den enskilda händelsen men det är ytterligare ett tecken på den alltmer tilltagande kristofobin i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att förändra attityderna mot kristna i Sverige och skapa ett mer tolerant samhälle gentemot kristna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:192 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

Svar på fråga 2020/21:192 av Björn Söder (SD)
Attityder gentemot kristna i Sverige

Björn Söder har frågat kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna vilka åtgärder ministern vidtar för att förändra attityderna mot kristna i Sverige och skapa ett mer tolerant samhälle gentemot kristna. Frågan har överlämnats till mig.

I regeringsformen fastslås att var och en gentemot det allmänna är tillförsäkrad religionsfrihet, dvs. friheten att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Myndigheten för stöd till trossamfund har till uppgift att bidra med kunskap om trossamfundsfrågor samt att ha kontakt med och samverka med andra myndigheter och organisationer i frågor som rör trossamfund. Inom ramen för dessa uppgifter samverkar myndigheten idag med bland annat kommuner kring hur man kan främja religionsfriheten.

I regeringsförklaringen underströk statsministern att rasism i alla dess former och uttryck ska motas tillbaka av hela samhället. Regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott omfattar alla former av rasism. Planen är ett verktyg för att förebygga och motverka rasism och polarisering i samhället och skapa förutsättningar för ett solidariskt och sammanhållet Sverige. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen en förstärkning av arbetet mot rasism med 10 miljoner kronor.

Diskriminering på grund av religion är förbjuden enligt diskrimineringslagen (2008:567). Med religion avses religiösa åskådningar som exempelvis kristendom. Förbudet gäller i stort alla samhällsområden inklusive skolan. Enligt lagen ska även utbildningsanordnare med flera bedriva ett arbete med aktiva åtgärder i syfte att motverka diskriminering. All personal i skolan har enligt skollagen (2010:800) en skyldighet att aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Diskrimineringsombudsmannen och Statens skolinspektion utövar tillsyn över att bestämmelserna i diskrimineringslagen respektive skollagen följs.

Stockholm den 21 oktober 2020

Åsa Lindhagen

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.