Stöd till drabbade företag i rätt tid

Skriftlig fråga 2020/21:1923 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-22
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Sista svarsdatum
2021-03-03
Svarsdatum
2021-03-09
Besvarad
2021-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har aviserat att om smittläget förvärras kan nya restriktioner med stöd av den tillfälliga pandemilagen komma att införas som kan innebära nedstängning av olika verksamheter.

Vid ett ytterst allvarligt smittläge kan regeringen komma att agera mycket skyndsamt för att snabbt minska smittspridningen. Tidigare har regeringen förberett för nedstängning av varuhus och gallerior. Nu utvidgas förslaget till att omfatta samtliga handelsplatser, serviceinrättningar där det är svårt att hålla avstånd som till exempel frisörsalonger, gym, sport- och badanläggningar samt restauranger och andra serveringsställen.

Ryckigheten och de snabba besluten vad gäller begränsningar för näringsidkare och företag har återkommande varit en källa till kritik under det år som pandemin nu påverkat oss. Att begränsningar införs i syfte att skydda människors liv är en självklarhet. Likaså fanns acceptans för att det i pandemins inledande skede kom många snabba beslut som man tvingades justera i efterhand.

Vi har däremot snart levt med pandemin i ett år, och både kunskapen om viruset och dess effekter är betydligt större nu än inledningsvis. Vissa stöd kan, trots att de förlängdes i höstas, fortfarande sökas av företagen, och samtidigt fortsätter regeringen att blixtinkalla till pressträffar för att avisera nya restriktioner som drabbar företag hårt och utan möjlighet att hinna anpassa sig. Stöden som utlovats har sedan tagit lång tid innan de faktiskt nått de drabbade företagen. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på processen och säkerställa att drabbade företag som omfattas av restriktionerna kommer att få utlovade stöd i tid den här gången?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1923 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/00636 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1923 av Lars Hjälmered (M)
Stöd till drabbade företag i rätt tid

Lars Hjälmered har frågat finansministern om ministern avser att vidta några åtgärder för att snabba på processen och säkerställa att drabbade företag som omfattas av restriktionerna kommer att få utlovade stöd i tid den här gången.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Just nu ser vi en mycket hög risk för en tredje våg av smittspridning, samtidigt som läget är allvarligt på arbetsmarknaden och för företagen.

Sedan pandemins start har regeringen sjösatt en rad stödåtgärder för att mildra konsekvenserna för jobb och företag. Till exempel omställningsstöd, omsättningsstöd för enskilda näringsidkare, korttidspermittering, kreditgarantier (företagsakuten), hyresstöd till vissa utsatta branscher, lättnader i a-kassan för företagare samt tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Regeringen har meddelat att flera stöd kommer att föreslås förlängas april ut och nyligen meddelade regeringen att det tidigare presenterade nedstängningsstödet kommer att kompletteras med ersättning för lönekostnader, för att undvika uppsägningar vid en eventuell nedstängning.

Omställningsstödet för hösten och vintern 2020/21 har gått att söka från den 25 februari 2021 och Skatteverket bedömer att handläggningstiderna är mycket korta. För att skynda på handläggningen av korttidsstödet har regeringen tillfört medel så att Tillväxtverket kunnat öka bemanningen under 2020 och i slutet av året arbetade närmare 400 personer med handläggning, kontroll och uppföljning av stödet för korttidspermittering. Tillväxtverket har i början av 2021 inlett rekrytering av ytterligare 100 personer. Parallellt med detta beviljas retroaktiva anstånd med inbetalning av skatt för att hjälpa företag med likviditeten. Sedan den 5 februari 2021 har 7,1 miljarder kronor beviljats i likviditetsstöd.

Med det sagt följer regeringen utvecklingen noga och ser löpande över behovet av erforderliga åtgärder.

Stockholm den 8 mars 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.