Till innehåll på sidan

Ökning av suicid bland unga flickor

Skriftlig fråga 2020/21:1951 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-23
Överlämnad
2021-02-24
Anmäld
2021-02-25
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i åldern 15–24 år, och enligt Hjärnfonden tar tre unga människor sitt liv varje vecka. Detta är en verklighet oerhört långt ifrån riksdagens beslut och mål om en nollvision när det gäller antalet suicidfall. Nollvisionen uppvisar ingen effekt alls i jämförelse med nollvisionen om antal trafikdödade. En ökning av unga flickor som både försöker att ta sitt liv och tar sitt liv är tydligt dokumenterad, liksom ökningen bland unga kvinnor i åldern 25–44 år. Enligt den ideella organisationen Suicide Zero har ökningen skett konstant de senaste 25 åren. Detta är en utveckling i helt fel riktning mot riksdagens nollvision.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att agera för att intensifiera arbetet med att minska antalet suicidfall så att riksdagens nollvision snarast möjligt blir verklighet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1951 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/01817 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1951 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Ökning av suicid bland unga flickor

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig hur jag avser att agera för att intensifiera arbetet med att minska antalet suicidfall så att riksdagens nollvision snarast möjligt blir verklighet.

De allra flesta unga i Sverige mår bra, men den självupplevda psykiska ohälsan hos unga ökar, främst bland flickor i tonåren, samtidigt som pojkar är överrepresenterade när det gäller suicid.

I mitt svar på riksdagsfråga 2020/21:1809 Ungas psykiska ohälsa i spåren av pandemin nämnde jag att regeringen 2020 gjorde en historisk satsning på psykisk hälsa och suicidprevention och fördelade 2,2 miljarder kronor för detta ändamål, vilket är en fördubbling på fem år. Även under 2021 uppgår satsningen till cirka 2,2 miljarder kronor, varav regioner och kommuner får en förstärkning på 1,68 miljarder. Av dessa medel ska minst 370 miljoner kronor gå till regionerna för insatser till barn och unga och utöver det 150 miljoner till ungdomsmottagningar.

Regeringen har sedan 2015 successivt ökat sina satsningar på suicidprevention, bland annat ökades stödet till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa 2020. Därutöver har Socialstyrelsen ett flerårigt uppdrag att stödja hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens arbete med att förebygga suicid och att ge stöd till efterlevande och Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att genom ökad information och kunskap bidra till att minska stigma kring psykisk ohälsa och suicid.

Regeringen har också gett en särskild utredare i uppdrag att nå en mer sammanhållen och likvärdig vård för barn och unga. Utredningen ska bland annat se över hur den nära vården kan erbjuda stöd för barn och unga som lider av psykisk ohälsa och föreslå hur en samlad uppföljning av barns och ungas fysiska och psykiska hälsa kan utformas. Utredningen ska också ta fram underlag som regeringen kan använda i för att uppnå målet om en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

Slutligen vill jag betona att barns och ungas psykiska hälsa även fortsättningsvis är en prioriterad fråga för mig och regeringen.

Stockholm den 3 mars 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.