Till innehåll på sidan

Åtgärder mot prostitution och människohandel

Skriftlig fråga 2020/21:1979 av Emma Ahlström Köster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-25
Överlämnad
2021-02-26
Anmäld
2021-03-02
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under pandemin har polisen gjort riktade insatser mot prostitution och människohandel och redovisade nyligen alarmerande siffror på antalet anmälda brott om sexuella tjänster. I flera städer har anmälningarna så mycket som dubblerats sedan 2019, varav den största ökningen återfinns i storstadsregionerna.

Moderaterna har under många år följt utvecklingen av sexualbrott i Sverige och föreslagit en rad lagskärpningar för att stävja problematiken. Redan under den moderatledda regeringen Reinfeldt fick Moderaterna igenom höjt maxstraff för köp av sexuella tjänster. Därefter tillsattes en utredning som skulle se över skärpta straff för sexköp. Man följde också upp detta genom ett tillkännagivande år 2015 om att överväga straffskärpningar av sexköpsbrottet genom att ta bort böter i straffskalan vid allvarligare fall.

Regeringen Löfven har anmärkningsvärt nog inte lagt fram några förslag till förändrad lagstiftning sedan dess, trots uppmaningar från riksdagen att göra så. Först i maj 2020, när en känd profil åkte fast för sexköp, meddelade regeringen att frågan behövde utredas vidare och att betänkandet förväntades vara klart i maj 2021.

En utredning är givetvis välkommen, men det är en senfärdig regering som under de här åren har reagerat förvånansvärt långsamt i en så viktig fråga. Det finns skälig anledning att anta att anmälningssiffrorna hade sett helt annorlunda ut om de straffskärpningar som Moderaterna redan har presenterat hade godkänts och vunnit laga kraft.

Det är beklämmande att regeringen, som utger sig för att vilja ta hand om utsatta grupper i vårt samhälle, inte agerar snabbare. Att vi nu är mitt uppe i en pandemi utgör en ännu större anledning att påskynda straffskärpningar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att påskynda framtagandet av de lagskärpningar som behövs för att avskräcka från att utföra dessa avskyvärda handlingar och därmed förebygga, markera och bromsa den negativa utvecklingen av anmälda brott av sexuella tjänster?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1979 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 00898 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1979 av Emma Ahlström Köster (M)
Åtgärder mot prostitution och människohandel

Emma Ahlström Köster har frågat mig om jag avser att påskynda framtagandet av de lagskärpningar som behövs för att avskräcka från att utföra köp av sexuell tjänst och människohandel och därmed förebygga, markera och bromsa den negativa utvecklingen av anmälda brott av sexuella tjänster.

Köp av sexuella tjänster ska inte förekomma i vårt samhälle. Prostitution medför skador både för den enskilda individen och för samhället i stort. Regeringen har under de senaste åren vidtagit ett stort antal åtgärder för att bekämpa sexköp och människohandel och hjälpa de drabbade i Sverige.

Den 1 juli 2018 trädde den s.k. samtyckeslagen i kraft. Den innebär bland annat att den som köper sex av någon som är utsatt för människohandel kan dömas för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt. Den 1 januari 2020 skärptes straffskalan för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling.

2020 års sexualbrottsutredning har fått i uppdrag att lämna förslag på att ta bort böter ur straffskalan för köp av sexuell tjänst. Utredningens uppdrag ska redovisas senast den 31 maj 2021.

Sedan 2018 finns också en ny, nationell handlingsplan mot prostitution och människohandel. Handlingsplanen syftar till att förebygga och motverka prostitution och människohandel för alla ändamål samt att bidra till ett bättre skydd och stöd för personer som är utsatta för människohandel.

Jämställdhetsmyndigheten har därtill ett nationellt uppdrag att samordna arbetet mot prostitution och människohandel i Sverige. Inom ramen för sitt arbete driver myndigheten det nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel (NMT) där Polismyndigheten ingår tillsammans med bl.a. Åklagarmyndigheten, Migrationsverket, Arbetsmiljöverket och regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel inom socialtjänsten.

Polismyndigheten arbetar aktivt med människohandels- och prostitutionsfrågorna. En organisation för de operativa insatserna mot människohandel och prostitution har skapats i hela landet. Arbetet med att stödja personer som utsätts för brott är en central del i polisens arbete.

Arbetet mot prostitution och människohandel kommer fortsätta vara en högt prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 10 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.