Kommande Syrienstrategi

Skriftlig fråga 2020/21:2 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-08
Överlämnad
2020-09-09
Anmäld
2020-09-10
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I december 2015 antog regeringen en regional svensk Syrienstrategi som skulle gälla i fyra år med start från 2016. Enligt regeringen skulle syftet med verksamheten inom ramen för strategin vara att bidra till att stärka den så kallade resiliensen, vilken beskrivs som motståndskraften, återhämtnings- och anpassningsförmågan, hos den syriska befolkningen och hos utsatta grupper i Syriens grannländer som drabbas hårt av konflikten.

Kontentan av vad detta de facto innebär är dock, och har varit, förhållandevis otydligt. Ur ett biståndsperspektiv ser vi hur regeringen slussat enorma summor pengar till flyktingläger i grannländerna och förhållandevis lite till exempelvis alla de internflyktingar som tagit sig till Damaskus. Detta trots att de allra flesta av de syriska flyktingarna är internflyktingar med en enorm brist på resurser. Vidare borde fokus vara att minska våldet och kriget, vilket varit förödande ända sedan inbördeskrigets start med initialt ett hundratal olika grupper som slagits mot varandra, varav den ena är värre än den andra.

Mot bakgrund av den utveckling vi sett på senare tid, då landet delats mellan framför allt tre parter, varav den dominerande kraften i Idlib och Afrin främst består av brutala, turkstödda islamistgrupper, är det naturligtvis intressant att se hur den nya regionala Syrienstrategin kommer att se ut, eftersom den befintliga löper ut i år.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Hur kommer den nya regionala Syrienstrategin att se ut, och hur ska man tolka regeringens ambition att stärka motståndskraften bland den syriska befolkningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:2 av Markus Wiechel (SD)
Kommande Syrienstrategi

Markus Wiechel har frågat utrikesministern hur den nya regionala Syrienstrategin kommer att se ut, och hur man ska tolka regeringens ambition att stärka motståndskraften bland den syriska befolkningen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringens regionala strategi för Syrienkrisen för åren 2016-2020 är ett viktigt verktyg för Sverige att bidra till att lindra konsekvenserna av konflikten i Syrien för den syriska civilbefolkningen. Under snart fem år har Sverige, genom strategin, kunnat bidra till att stärka motståndskraften för människor på flykt, t.ex. genom yrkesutbildning och skapande av arbetstillfällen, såväl i Syrien som i grannländerna. Detta är och förblir en prioriterad fråga för regeringen. Grundinställningen är att människor som vill och kan vara kvar i Syrien ska få stöd att leva ett så värdigt liv som möjligt. Under 2019 allokerades 40 procent av strategins medel (160 miljoner kronor) till insatser för stärkt resiliens hos civila i Syrien.

Den syriska regimens hänsynslösa krigföring mot sin egen befolkning och Daeshs fruktansvärda härjningar, har lett till att miljontals människor har tvingats fly till grannländerna. Dessa människor och de värdsamhällen som de befinner sig i behöver stöd för att kunna anpassa sig till vad som ofta är en svår situation och bygga förmåga för att klara av andra eventuella utmaningar. Under 2019 allokerades 30 procent av strategins medel (121 miljoner kronor) till insatser för stärkt resiliens hos civila och värdsamhällen i grannländerna.

Regeringen ser för närvarande över den regionala Syrienkrisstrategin och avser att återkomma i frågan.

Stockholm den 16 september 2020

Peter Eriksson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.