Till innehåll på sidan

Opartisk medicinsk bedömning för försäkringstagare

Skriftlig fråga 2020/21:2019 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-26
Överlämnad
2021-03-01
Anmäld
2021-03-02
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

I en skriftlig fråga från mig till statsrådet Per Bolund (2020/21:643) om hur han ämnar verka så att den medicinska rådgivningen blir mer objektiv när det gäller personskador som ska bedömas av försäkringsbolag ansåg inte Bolund att det fanns något behov av tillsyn eller utredning gällande medicinska rådgivare. Han hänvisade till att tillsyn över medicinska rådgivare flera gånger utretts och behandlats av regeringen och riksdagen och att slutsatserna varit att tillsyn inte bör införas av principiella skäl, vilka han inte redovisar.

Per Bolund hänvisade också till att försäkringsbranschen inlett ett arbete med förtroendehöjande rutiner och att branschens insatser kan bidra till en lösning på problemet med ett bristfälligt förtroende. De åtgärder som statsrådet hänvisar till är att försäkringsbranschen själv har tillsatt ett förfarande med omprövning av medicinska bedömningar, utbildningsinsatser för skadereglerare och att utbildningen för medicinska rådgivare är under revision.

Det svar som Per Bolund gett kring frågan inger inte förtroende eller klarhet i själva frågeställningen. Hur kan en försäkringstagare få en objektiv medicinsk bedömning eller rådgivning av en läkare som inte står i beroendeställning direkt eller indirekt till försäkringsbolaget som reglerar en personskada?

När det gäller medicinsk bedömning och rådgivning kring personskador överprövar försäkringsbolaget de slutsatser och diagnoser som behandlande läkare dragit. Utlåtandena som försäkringsbolagens anlitade läkare utfärdar har ofta en avgörande roll för utgången i ett skadeärende. Man kan heller inte låta bli att väga in att det hos försäkringsbolagen finns ett incitament att tjäna pengar i dessa frågor. Därav finns det anledning att i vissa fall ifrågasätta opartiskheten hos den som levererar de svar som medvetet eller omedvetet helst önskas.

Objektiviteten i detta system kan ifrågasättas i vissa fall eftersom det är försäkringsbolagen som själva ersätter läkarna för deras medicinska bedömningar, det vill säga att läkarna står i beroendeställning efter­som försäkringsbolaget kan anses som arbetsgivare. Det spelar ingen roll om försäkringsbolaget själv anlitar läkare eller om försäkringsbolaget anlitar ett externt bemannings-/konsultationsföretag som gör det åt dem.

Objektiviteten kan oavsett detta ibland ifrågasättas eftersom finansieringen i grund och botten kommer från försäkringsbolaget. Mycket fungerar bra i branschen och förbättringar har skett men det råder fortfarande problem där objektiviteten kan ifrågasättas.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta så att försäkringstagare i större utsträckning kan få en mer opartisk medicinsk bedömning som inte har någon koppling till försäkringsbolag eller beroendeställning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2019 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

Fi202 1 / Finansdepartementet Finansmarknads- och bostadsministern biträdande finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2019 av Marléne Lund Kopparklint (M) Opartisk medicinsk bedömning för försäkringstagare

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta så att försäkringstagare i större utsträckning kan få en mer opartisk medicinsk bedömning som inte har någon koppling till försäkringsbolag eller beroendeställning.

I svar på riksdagsfrågorna 2020/21:643 och 2020/21:1935 redogörs för den stora mängd utredningar och rapporter som har gjorts när det gäller bl.a. försäkringsföretagens medicinska bedömningar. Bland de skäl mot ett statligt tillsynsansvar som lyfts fram i dessa utredningar nämns bl.a. att staten genom ett tillsynsansvar som omfattar försäkringsbolagens medicinska rådgivare indirekt skulle få inflytande över den privata skaderegleringen (prop. 2009/10:210 s. 170). I frågesvaren redogörs också för de åtgärder som försäkringsbranschen vidtagit för att höja förtroendet för branschens skadereglering.

Som redogörs för i svaret till riksdagsfrågan 2020/21:1935 utövar Finansinspektionen tillsyn över försäkringsföretagens skadereglering, som liksom företagens övriga verksamhet ska följa god försäkringssed. Finansinspektionens tillsynsverksamhet utvärderas fortlöpande av regeringen. För närvarande bedöms dock att det inte finns anledning att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av försäkringsföretagens skadereglering.

Stockholm den 10 mars 2021

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.