Till innehåll på sidan

Implementering av blyhagelförbud i enlighet med svenska förhållanden

Skriftlig fråga 2020/21:2037 av Peter Helander (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-02
Överlämnad
2021-03-03
Anmäld
2021-03-04
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

EU har nyligen fattat beslut om att det ska bli förbjudet att använda bly i hagel för jakt i våtmarksområden. Reglerna träder i kraft 2023 och gäller samtliga medlemsstater. Nu är det upp till den svenska regeringen och svenska myndigheter att implementera beslutet, och i det arbetet kommer det att få stor betydelse hur Sverige väljer att definiera våtmarksområden. På EU-nivå används inte sällan en bred definition av våtmarker där i princip all mark efter regn ingår. Om den breda EU-definitionen ska tillämpas i Sverige från 2023 kommer förbudet enligt Centerpartiet att få alltför stora konsekvenser för svensk jakt i förhållande till miljönyttan. Därför är det viktigt att Sverige utnyttjar de möjligheter Europeiska kommissionen erbjuder när det gäller att tolka de nya reglerna, inklusive hur våtmarksområden ska definieras. 

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund blir därför:

 

Vilka initiativ kommer ministern att ta på nationell nivå för att implementeringen av det kommande blyhagelförbudet ska vara anpassat efter svenska behov och förhållanden? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2037 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00502 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2037 av Peter Helander (C)
Implementering av blyhagelförbud i enlighet med svenska förhållanden

Peter Helander har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta på nationell nivå för att implementeringen av det kommande blyhagelförbudet ska vara anpassat efter svenska behov och förhållanden.

Bly är ett av de giftigaste ämnen mänskligheten känner till. Bly påverkar nervsystemet och hjärnans utveckling och leder till lägre intelligens, och är särskilt skadligt för ofödda barn och under de första levnadsåren. Effekterna uppstår redan vid extremt låga doser och all exponering, hur liten den än är, bedöms leda till skadliga effekter.

Endast en mycket liten andel avlossat blyhagel träffar målet. Ungefär 5 000 ton blyhagel sprids i EU:s våtmarker varje år och detta beräknas leda till att cirka 1 miljon sjöfåglar dör genom blyförgiftning. För en liten fågel kan ett enda hagel vara dödligt. Även människor som äter sjöfågel som skjutits med blyhagel kan komma att utsättas för bly.

I Sverige finns redan ett förbud mot användning av blyhagel vid jakt i våtmark. EU-förbudet mot blyammunition i våtmark liknar det svenska förbudet. EU-förbudet använder definitionen av våtmark från den internationella Ramsarkonventionen, vilket är den enda överenskomna enhetliga definition av våtmark som finns. Det svenska nuvarande förbudet omfattar, i stora drag, jakt på samma områden som omfattas av Ramsarkonventionen. Jag vill uppmärksamma att Sverige är part i konventionen och alltså har ställt sig bakom denna definition. Naturvårdsverket bedömer att 20 procent av Sveriges yta skulle kunna definieras som våtmark enligt Ramsarkonventionens definition.

Beslutet är taget inom Reach-förordningen som syftar till att skydda människors hälsa och miljön samt till att främja den inre marknaden genom att se till att samma regler gäller i hela EU. Förordningen är direkt gällande i medlemsstaterna och är därför inte föremål för justeringar på nationell nivå.

För svenska jägare blir effekten i princip den samma som det svenska förbudet som vi redan har. Det är bra för miljön och i förlängningen även för människors hälsa.

Stockholm den 10 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.