Granskning av studieförbunden

Skriftlig fråga 2020/21:2043 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-02
Överlämnad
2021-03-03
Anmäld
2021-03-04
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en skrivelse, ställd till bland annat Utbildningsdepartementet, tar Medborgarskolan upp problematiken med fusket med studiecirklar hos våra studieförbund.

På en skriftlig fråga som jag ställde till Anna Ekström i slutet av förra året angående tillsynen av studieförbundens verksamhet svarar statsrådet: Modellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen bygger på en stark tilltro till, och ett stort ansvar för, folkbildningens aktörer att på egen hand prioritera, genomföra och följa upp verksamheten.

Det är just här som problemet ligger. Ett system som bygger på tilltro bygger också på att man åtnjuter samhällets förtroende. I fallet med studieförbunden är ju insynen starkt begränsad både för samhället i stort och för svenska myndigheter. Så sent som den 1 mars 2021 skriver Ranstorp, Hyllengren och Carlbom i DN (Visselblåsare är centrala för att förstå fusket i studieförbunden) att under 2017–2019 i Göteborg landade det totala antalet deltagare i all verksamhet hos de tio studieförbunden på drygt 4,5 miljoner. Den siffran står för sig själv, främst med tanke på att befolkningen i Göteborg blott är 564 000.

Självklart skadar detta tilltron; allt annat vore otänkbart. För att tanken om studieförbundens idé inte ska gå förlorad krävs det att vi agerar och inte bara slätar över. Det måste lyftas bortom allt tvivel att fusket har stävjats för att tilltron ska bestå.

Medborgarskolan menar att det krävs än mer skärpta riktlinjer i branschen och en retorik som speglar verkligheten – allt för att upprätthålla förtroendet för studieförbunden.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att upprätthålla förtroendet för studieförbunden och stävja fusk och bedrägeri med statsbidrag​?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2043 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/01482 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2043 av Lars Püss (M)
Granskning av studieförbunden

Lars Püss har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att upprätthålla förtroendet för studieförbunden och stävja fusk och bedrägeri med statsbidrag.

Inledningsvis vill jag betona att folkbildningens aktörer har ett stort ansvar för att säkerställa att det statliga stödet används korrekt. Skattebetalarnas pengar ska hanteras med respekt och varsamhet. Statliga bidrag till folkbildningen ska uteslutande gå till verksamhet som uppfyller statens syften med bidraget.

Folkbildningsrådet har uppgiften att fördela statsbidrag till bl.a. studieförbunden och regeringen ställer krav på Folkbildningsrådets uppföljning och redovisning av statsbidraget. Olika delar av statsbidraget till folkbildningen har även granskats av staten genom Riksrevisionen och Statskontoret.

Regeringen har förstärkt uppföljningen av statsbidraget till studieförbunden för att stävja fusk och felrapporteringar samt säkerställa att bidraget går till verksamhet som uppfyller statens syften med statsbidraget. Folkbildningsrådet ska senast den 15 april lämna en särskild rapport till regeringen, i vilken rådet bl.a. ska redovisa de åtgärder som har vidtagits och som planeras för att säkerställa detta.

Folkbildningsrådet, tillsammans med studieförbunden, bedriver ett omfattande arbete för att komma till rätta med de felaktigheter som upptäckts inom studieförbundens verksamhet. På uppdrag av Folkbildningsrådet har studieförbunden genomfört genomlysningar av verksamheten för år 2017–2019. Felaktig verksamhet har strukits och studieförbunden kommer att få betala tillbaka statsbidrag. Folkbildningsrådet förstärker sin organisation för att intensifiera arbetet med uppföljning, granskning och kontroll av hur statsbidraget till folkbildningen används. Sedan en tid tillbaka bedriver rådet även ett arbete för att utveckla uppföljningen av hela folkbildningen för att leverera en mer transparent redovisning av hur statsbidraget används.

Jag utgår från att de lärdomar som dras av det pågående arbetet och det som framkommer i de genomlysningar som studieförbunden nyligen genomfört kommer att ligga till grund för fortsatt förbättringsarbete inom såväl Folkbildningsrådet som studieförbunden så att slarv och fusk upphör.

För att förtroendet för studieförbunden ska kunna upprätthållas och även förstärkas är det avgörande att statsbidraget till folkbildningen används korrekt och går till verksamhet som uppfyller statens syften med bidraget och stärker vår gemensamma demokrati. Folkbildningsrådets rapport som lämnas den 15 april utgör ett viktigt underlag för regeringen för att kunna bedöma om ytterligare insatser behövs. Regeringen utesluter inte att ytterligare åtgärder behöver vidtas. Min enda lojalitet ligger i att jag vill att viktig och demokratistärkande folkbildningsverksamhet ska bli av. 

Stockholm den 10 mars 2021

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.