Återbetalning av krisstöd

Skriftlig fråga 2020/21:2048 av Helena Lindahl (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-02
Överlämnad
2021-03-03
Anmäld
2021-03-04
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I dag är det 2 800 företag som måste betala tillbaka det krisstöd de fått av Tillväxtverket. I ett flertal fall beror det enbart på att företagen varit några dagar sena med att skicka in avstämningar på det belopp de fått utbetalt. Det är faktiskt under all kritik – inte minst med tanke på att myndigheten själv kan ta ett halvår på sig att lämna besked om företagens ansökningar. Dessutom ska det också ses i ljuset av att många företag vittnar om att de försökt att kontakta myndigheten för att få hjälp med frågetecken kring rapporteringen, men inte fått återkoppling.

Det ska tilläggas att den som blivit återbetalningsskyldig inte heller kan söka fortsatt stöd för korttidspermittering. I värsta fall kommer både de långa handläggningstiderna för ansökan om företagsstöd och denna trubbiga hantering av återbetalning av hela stödbeloppet att leda till att företag går i konkurs eller väljer att säga upp personal.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad tänker ministern och regeringen göra åt problemet med att företag som skickar in avstämningar med en kortare försening måste återbetala hela det krisstöd man erhållit för perioden i fråga?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2048 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/ 00764 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2048 av Helena Lindahl (C)
Återbetalning av krisstöd

Helena Lindahl har frågat mig vad jag och regeringen tänker göra åt problemet med att företag som skickar in avstämningar med en kortare försening måste återbetala hela det krisstöd man erhållit för perioden i fråga.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag i hög utsträckning och sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. Bland åtgärderna finns bland annat det förstärkta stödet vid korttidsarbete, så kallad korttidspermittering.

Tillväxtverket ansvarar för handläggningen av korttidspermittering och regeringen har tillfört medel så att myndigheten har kunnat öka bemanningen under 2020 och i slutet av året arbetade närmare 400 personer med handläggning, kontroll och uppföljning av stödet. Ytterligare förstärkning av Tillväxtverkets personalresurser har beslutats i en extra ändringsbudget i februari 2021 i samband med att stödet förlängdes till juni.

Den nuvarande processen, med ansökan om godkännande för stöd, följt av en ansökan om preliminärt stöd och därefter avstämning av preliminärt stöd som har lämnats, har bedömts vara ändamålsenlig med beaktande av kraven på förutsebarhet, skyndsamhet och kontroll. En arbetsgivare som har fått preliminärt stöd är skyldig att göra en avstämning för att fastställa ett slutligt stöd. Denna typ av kontroller är viktiga för att undvika fusk och se till att stöd lämnas till de företag som verkligen behöver det. Arbetsgivaren är i vissa fall skyldig att betala tillbaka preliminärt stöd. Detta gäller bland annat om en arbetsgivare inte ger in en anmälan om avstämning inom rätt tid, om den tillämpade genomsnittliga arbetstids- och löneminskningen inte motsvarar någon av lagens nivåer för arbetstids- och löneminskning eller inte har stöd i avtal. En arbetsgivare som inte gett in en anmälan om avstämning inom rätt tid ska helt eller delvis befrias från sin återbetalningsskyldighet, om det är uppenbart oskäligt att arbetsgivaren ska betala tillbaka allt preliminärt stöd.

Tillväxtverket ansvarar för tolkning och tillämpning av gällande lagstiftning vid handläggning av ärenden om korttidspermittering. Tillväxtverket har en regelbunden dialog med branschorganisationerna för att fånga upp frågeställningar som företagen har och arbetar kontinuerligt med förtydliganden på webben kring processerna för att minska fel och missförstånd i ansökningsprocessen.

Stockholm den 10 mars 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.