Till innehåll på sidan

Säkerhetstjänstens roll i migrationspolitiken

Skriftlig fråga 2020/21:2057 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-03
Överlämnad
2021-03-04
Anmäld
2021-03-05
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är väldigt viktigt att Sverige har kontroll över vilka som kommer in i riket. Det är känt att det finns utländska makter, terroristorganisationer och reaktionära auktoritära regimer som opererar och kartlägger oppositionella som har sökt skydd i Sverige. Därför är det också viktigt att det finns ett fungerande samarbete mellan Migrationsverket och Säkerhetspolisen – just för att förebygga och hindra individer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet att etablera sig i Sverige.

Det blir särskilt viktigt när Sverige, som en del av den internationella koalitionen, bekämpar IS. Det är bra att Sverige fortsätter att ge stöd till kurdiska administrationen Rojava i Syrien och peshmergastyrkorna i irakiska Kurdistan i kriget mot terrorismen. Det är sedan länge känt att det bland de tillfångatagna IS-terroristerna i Rojava också finns individer från Sverige. Därför är det angeläget att Sverige har en stark underrättelsetjänst och samarbetar med andra vänligt inställda utländska underrättelsetjänster, inte minst för ansvarsutkrävande av dem som begått terrorhandlingar eller gett stöd till dessa.

Under de senaste månaderna har ett fall uppmärksammats i svenska medier där en kurdisk tvåbarnsmamma, med belgiskt medborgarskap och gift med en svensk man, har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket efter sju år i Sverige. Utvisningsbeslutet motiveras med hänvisning till Säkerhetspolisens yttrande. Däremot har hon själv inte fått ta del av någon bevisning eller motsvarande och uppger att hon inte är politiskt aktiv. Detta är ett av flera uppmärksammade fall i EU just nu.

Det fall som jag hänvisar till har även omskrivits i regimtrogna turkiska medier med påståendet att Sverige har ingått ett avtal med Turkiet att överlämna kurdiska terrorister. Dessa påståenden väcker både farhågor och oro och förtjänar en kommentar. Kurderna är en grupp som förtrycks på ett allt hårdare sätt i regionen, inte minst i Turkiet där HDP-ledarna sitter fängslade och många borgmästare är tvångsavsatta. Det kan finnas en risk att Sverige lämnar ut politiska aktivister men kanske också personer som inte ens är politiskt aktiva till turkiska säkerhetstjänsten. Om det är så är det givetvis ett problem.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur kan ministern säkerställa att politiska aktivister inte skickas till auktoritära länders säkerhetstjänster samt hur kan detta även gälla till synes helt vanliga människor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2057 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:2057 av Anders Österberg (S)
Säkerhetstjänstens roll i migrationspolitiken

Anders Österberg har frågat mig hur jag kan säkerställa att politiska aktivister inte skickas till auktoritära länders säkerhetstjänster samt hur kan detta även gälla till synes helt vanliga människor.

Anders Österberg tar i sin fråga upp ett enskilt ärende. Jag kan som statsråd inte påverka eller uttala mig om hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden.

Jag vill däremot framhålla att alla personer som söker asyl eller uppehållstillstånd på annan grund i Sverige ska få en rättssäker individuell prövning. Jag har fullt förtroende för den prövning av riskerna vid ett återvändande som Migrationsverket och domstolarna gör. En person får inte utvisas till ett land där han eller hon riskerar att utsättas för dödsstraff, tortyr, förföljelse eller annan förnedrande eller omänsklig behandling eller bestraffning.

Säkerhetspolisen har ett omfattande nationellt och internationellt samarbete. I det internationella samarbetet är samverkan tätast med säkerhetstjänster i de nordiska länderna, inom EU och övriga västländer. En stor del av samarbetet handlar om utbyte av erfarenheter och information.

Säkerhetspolisen och Migrationsverket har dessutom ett nära samarbete, vilket skapar ett tryggare system för upptäckt av personer som anses utgöra en säkerhetsrisk.

Stockholm den 10 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.