Upphandling av vacciner utanför EU

Skriftlig fråga 2020/21:2079 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-04
Överlämnad
2021-03-05
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige får i dag vaccin mot covid-19 genom EU-ländernas gemensamma upphandling som tillkommit i syfte att pressa priserna. Tyvärr har det varit ett förfarande som inte fungerat särskilt bra då leveranser har uteblivit, varför EU-länderna ligger långt efter en rad andra utvecklingsmässigt jämförbara länder. Trots detta har statsminister Stefan Löfven (S) beskrivit EU-upphandlingen som enastående och en framgång för samarbetet.

Att EU-upphandlingen inte fungerat som förväntat är illa i sig, men inom EU står det nu klart att Sverige är bland de sämsta länderna när det gäller vaccination per capita. För statsministern tycks inte heller detta vara något problem, utan han har antytt att det inte är någon tävling, varför det inte tycks spela någon roll om vi så är sämst i EU. Statsministern menar med andra ord att det inte spelar någon roll att risken för fler döda och sjuka ökar, vilket i sig borde vara skäl att avgå.

Att Sverige återigen märker ut sig under pandemin som ett dåligt exempel är tragiskt, men ingenting oväntat. Redan i somras var vi många som befarade att regeringen skulle göra bort sig även på detta område. I höstas när förberedelserna för vaccinationsprocessen pågick ställde därför undertecknad en skriftlig fråga (2020/21:809) om logistiken och förberedelserna för vaccination där socialministern ombads svara på om vi kunde förvänta oss att hon tog ansvar för förberedelserna för och processen kring vaccinationen samt vilka åtgärder som skulle vidtas. I grund och botten handlade svaret om att Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att ta fram en vaccinationsplan, och att staten skulle ta ett stort ansvar för vaccin- och vaccinationskostnader. Vidare meddelade socialministern att kostnader inte skulle vara ett hinder.

Detta rimmar dock illa med verkligheten. Socialministern har nämligen återkommande sagt nej till upphandling av vaccin utanför den EU-gemensamma upphandlingen (som ju främst finns till för att pressa kostnaderna). En regering som på allvar värnade folkhälsan och inte brydde sig om kostnader, hade ju haft flera bollar i luften. Man hade upphandlat vaccin även utanför den EU-gemensamma upphandlingen och vidgat vyerna till andra vaccin.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad finns det för skäl till att regeringen enbart förlitat sig på den EU-gemensamma upphandlingen av vaccin​?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2079 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 02248 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2079 av Markus Wiechel (SD)
Upphandling av vacciner utanför EU

Markus Wiechel har frågat mig vad det finns för skäl till att regeringen enbart förlitat sig på den EU-gemensamma upphandlingen av vaccin.

Frågeställarens påstående om att Sverige är bland de sämsta länderna när det gäller vaccination per capita är direkt felaktigt. Vi ligger väl till i EU om man ser till hur många vaccinationer som har genomförts per capita och hur stor andel av den vuxna befolkningen som är fullvaccinerad. Även i ett globalt perspektiv ligger Sverige långt framme.

Angående inköp av vaccin kan det vara värt att minnas att alla nordiska länder har gjort och gör samma bedömning som Sverige. Vi gynnas av EU-samarbetet om vaccin. Vi har säkrat vaccin till mer än hela befolkningen och vi har avtal om fortsatta leveranser för hela 2021 och 2022. Vi får dessutom vaccin från flera tillverkare, varför vi inte är beroende av ett bolags produktion. Under förra året visste ingen om något vaccin skulle bli godkänt; i det läget var det rimligt att genom EU säkra tillgången till flera olika sorters vaccin av olika typ. Det är motsatsen till att ”lägga alla ägg i en korg”.

Det finns avslutningsvis inga uppgifter om att godkända vaccin ligger på lager och väntar på att bli uppköpta. Såväl EU som regeringens vaccinsamordnare undersöker dock naturligtvis kontinuerligt möjligheten till nya avtal för att ytterligare öka tillgången till godkända, effektiva och säkra vaccin. Därtill har regeringens vaccinsamordnare ett brett uppdrag och i


arbetet ingår att fortsatt säkra tillgången till vaccin för Sverige, företrädelsevis inom ramen för de EU-gemensamma upphandlingarna men är inte bunden till enbart dessa.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.