Problem med framtidsfullmakter

Skriftlig fråga 2020/21:2091 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-05
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan ett antal år finns möjligheten att upprätta en framtidsfullmakt för att förenkla för närstående att hjälpa en person som på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller annan orsak inte kan fullgöra sina åtaganden som till exempel kontakt med sin bank eller myndigheter.

Det har nu tyvärr visat sig i ett flertal fall att ett antal banker vägrar godkänna framtidsfullmakter trots att de uppfyller lagkraven. Detta ställer till stora problem för anhöriga som vill bistå på bästa sätt. Det är därför viktigt att snabbt finna en lösning så att alla banker accepterar framtidsfullmakter.

Framtidsfullmakterna fungerar inte som de var tänkta att fungera när lagen togs fram. Regeringen gav 2019 ett uppdrag om översyn, men ännu har inget rapporterats kring detta. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta innan utredningen är presenterad för att hjälpa anhöriga som inte får sina framtidsfullmakter godkända av bankerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2091 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 01071 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2091 av Magnus Stuart (M)
Problem med framtidsfullmakter

Magnus Stuart har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta innan Ställföreträdarutredningen är presenterad för att hjälpa anhöriga som inte får sina framtidsfullmakter godkända av bankerna.

Många människor drabbas förr eller senare av sjukdom eller nedsatt hälsotillstånd som medför svårigheter att ta hand om sig själv och sin ekonomi. Genom en framtidsfullmakt kan enskilda på egen hand utse någon som får rätt att t.ex. sköta deras ekonomiska angelägenheter om de senare i livet inte själva kan det. En framtidsfullmakt ger ökat självbestämmande och bättre möjligheter att planera framtiden och behålla kontrollen över frågor som är av stor betydelse för människor.

Lagen om framtidsfullmakter trädde ikraft sommaren 2017. I lagen regleras de formkrav som ställs på en framtidsfullmakt för att den ska vara giltig och där framgår också att det är fullmaktshavaren som på eget ansvar avgör om fullmakten har trätt i kraft.

Lagen är fortfarande relativt ny och det är oundvikligt att det inledningsvis kan uppstå vissa praktiska utmaningar. För att en fullmaktshavare ska kunna utföra sitt uppdrag och hjälpa den enskilde är kontakter med banker, men även med myndigheter och andra aktörer, ofta nödvändiga. Det är i princip upp till dessa att ta ställning till om de vill godta en framtidsfullmakt. Jag utgår från att de i detta ställningstagande beaktar den enskildes intressen och den behörighet som lagen ger fullmaktshavaren.

Att människor som behöver hjälp känner sig trygga med att de också får det är en viktig fråga för mig och regeringen. Ställföreträdarutredningen ser just nu över systemet med ställföreträdarskap och ska bl.a. överväga om framtidsfullmakter ska kunna upprättas och hanteras elektroniskt. Jag har inte för avsikt att föregå utredningen utan ser fram emot att ta del av dess förslag när uppdraget redovisas senare i vår.

Stockholm den 17 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.