Smuggelhundar

Skriftlig fråga 2020/21:2092 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-05
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Efterfrågan på hund har ökat rekordartat senaste året, och det har under hösten och vintern allt oftare rapporterats om att antalet smuggelhundar ökar. Hundarna som smugglas till Sverige är ofta uppfödda på så kallade valpfabiker för att sedan transporteras under mycket dåliga förhållanden. Utöver det djurplågeri som hundarna utsätts för riskerar hundarna att föra in smittsamma sjukdomar i Sverige.

Tullverket efterfrågar en mer effektiv hantering, och Sveriges Veterinärförbund efterfrågar bättre regelverk för att hantera misstänkta smuggelhundar.

Med anledning av rapporteringen om ökad förekomst av smuggelhundar i Sverige önskar jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta mot hundsmugglingen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2092 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2092 av Magdalena Schröder (M)
Smuggelhundar

Magdalena Schröder har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta mot hundsmugglingen.

Det är straffbelagt att sälja och köpa smuggelhundar och hundar som förs in i Sverige för att säljas ska bland annat vara id-märkta, ha ett EU-pass och en giltig vaccination mot rabies. Djuren ska även besiktigas av en veterinär inom 48 timmar före avresan till Sverige.

Trots det förekommer smuggling och illegal införsel av hundar. Det beror framför allt på att det finns en högre efterfrågan på vissa hundar än vad den legala marknaden kan möta. Utan köpare finns det ingen lönsamhet och inga incitament för illegal handel med hundar. Mot den bakgrunden är det viktigt att alla som är intresserade av att köpa en hund har en tillräcklig kunskap för att undvika att köpa smuggelhundar och hundar som är illegalt införda.

Statens jordbruksverk, Tullverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar tillsammans och kontinuerligt för att sprida information och kunskap om risker och metoder som de oseriösa aktörerna använder sig av och om vad man ska tänka på i samband med att man köper en hund. Myndigheterna håller vidare kontakt med kollegor i andra medlemsstater inom EU för att upptäcka och förhindra illegal handel med hundar. De följer också upp och vidtar åtgärder när illegalt införda djur upptäcks.

Om veterinärer upptäcker djurskyddsproblem ska de underrätta länsstyrelsen, som har till uppgift att kontrollera efterlevnaden av djurskyddslagstiftningen. Veterinärer ska även anmäla fall där man misstänker att ett djur är smittat med någon allmänfarlig djursjukdom som kan spridas genom smitta bland djur eller från djur till människor.

Det finns tydliga krav på hur hundar får behandlas, vad som krävs för att få föra in djur i Sverige, stränga straff kopplade till smuggling och inte minst tydlig och lättillgänglig information till alla som är intresserade av att köpa hundar. Nu är det framför allt viktigt att alla berörda uthålligt jobbar vidare med kunskaps- och informationsspridning och att effektivisera sin samverkan.

Stockholm den 17 mars 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.