Informationsplikten för hivpositiva

Skriftlig fråga 2020/21:2093 av John Weinerhall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-05
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För ett år sedan tillkännagav riksdagen med brett politiskt stöd att regeringen bör ta initiativ till en översyn av smittskyddslagen med en analys av om den fyller sitt ändamål när det gäller informationsplikten för hivpositiva. 

Bakgrunden till detta är att informationsplikten i dag inte är ändamålsenlig och snarare än att bidra till minskad smittspridning i stället ökar stigmatiseringen av en redan utsatt grupp. Folkhälsomyndigheten konstaterar själva senast 2019 i sitt kunskapsunderlag Smittsamhet vid behandlad hivinfektion, som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal, att det inte föreligger risk för att överföra en hivinfektion vid oskyddat samlag vid en välinställd behandling. Trots detta har regeringen ännu inte gjort något för att ta bort informationsplikten. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När avser ministern och regeringen att hörsamma riksdagens uppmaning och göra en översyn av det förlegade kravet på informationsplikt för hivpositiva?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2093 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/0226 2 S2021/0226 4 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2088 av Sofia Nilsson (C) Utredningen om informationsplikten och fråga 2093 av John Weinerhall (M)
Informationsplikten för hivpositiva

Sofia Nilsson har frågat mig när utredningen om informationsplikten för personer som lever med hiv ska påbörjas.

Därtill har John Weinerhall frågat mig när jag och regeringen avser att hörsamma riksdagens uppmaning och göra en översyn av det förlegade kravet på informationsplikt för hivpositiva.

Läget när det gäller hivinfektion i Sverige visar på ett fortsatt behov av insatser både för smittade personer och för grupper med högre risk för att smittas. Regeringen uppdaterade därför den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar i december 2017. Vidare gav regeringen 2017 Folkhälsomyndigheten i uppdrag att följa upp tillämpningen av myndighetens kunskapsunderlag om smittsamhet vid behandlad hivinfektion, vilket inkluderade hur underlaget påverkat vilka förhållningsregler som avlämnas av behandlande läkare.

Det är mycket glädjande att behandlingen är så effektiv att det vid en välbehandlad hiv inte finns någon risk för överföring av infektionen vid sexuella kontakter. Enligt smittskyddslagen är det alltid den behandlande läkaren som gör den medicinska bedömningen och anpassar förhållningsreglerna utifrån till exempel smittorisk. Behandlande läkare ska informera sina patienter om möjligheten att få förhållningsreglerna omprövade.


Regeringen avser att återkomma gällande riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.