Till innehåll på sidan

Gripandet av Sherwan Sherwani och hans journalistkollegor i irakiska Kurdistan

Skriftlig fråga 2020/21:211 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-14
Överlämnad
2020-10-15
Anmäld
2020-10-16
Svarsdatum
2020-10-21
Sista svarsdatum
2020-10-21
Besvarad
2020-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Respekten för de mänskliga rättigheter och yttrandefriheten utgör grundbulten i ett demokratiskt och modernt samhälle. En regering som systematiskt kränker de mänskliga rättigheterna och inte respekterar yttrandefriheten bör stämplas som en diktatur. 

Trots att FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna ålägger staterna att visa respekt för de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten ser vi tid efter annan hur dessa förpliktelser åsidosätts av tvivelaktiga regimer i många delar av världen. 

En av de regimer som kontinuerligt kränker de mänskliga rättigheterna, begränsar yttrandefriheten och ägnar sig åt gripanden av och repressalier mot kritiker är regionregeringen i irakiska Kurdistan. 

Den senaste i raden av kritiska röster – journalister, skriftställare och demokratiaktivister – som blivit arresterade och fängslade av den regionala regeringen i irakiska Kurdistan (KRG) är journalisten Sherwan Sherwani. Det inte första gången en framstående kritiker blivit arresterad. Han har kritiserat regionregeringen för bland annat den omfattande korruptionen och vanstyret i området. 

För knapp en vecka sedan, närmare bestämt den 7 oktober, stormades Sherwan Sherwanis hem av maskerade säkerhetsmän, som med våld och utan att uppge anledning kidnappade Sherwan Sherwani inför familjen och förde bort honom till okänd plats. Sherwanis öde är fortfarande okänt såväl för hans fru och barn som för allmänheten. För drygt ett år sedan bjöd jag Sherwani till ett seminarium i den svenska riksdagen efter att han för andra gången blivit kidnappad av KRG:s säkerhetstjänst, Asayish. Han har fängslats gång på gång efter sina kritiska artiklar och uttalanden om de styrande i KRG. 

Det är viktigt att Sverige, som så länge stött det kurdiska folkets kamp för självbestämmande och demokrati, agerar mot de diktatoriska metoder som regionregeringen i irakiska Kurdistan ägnar sig åt. Det är viktigt att Sverige och övriga världen fördömer regionregeringens agerande och kräver omedelbar frigivning av Sherwani och det fyrtiotal aktivister och kritiska röster som liksom Sherwani i dag sitter fängslade för att de gjort bruk av sin yttrandefrihet. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att agera och fördöma regionregeringen i irakiska Kurdistan och kräva omedelbar frigivning av Sherwan Sherwani och andra journalister, skriftställare och andra politiska fångar som arresterats av KRG:s säkerhetsstyrkor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:211 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:211 av Amineh Kakabaveh (-)
Gripande av Sherwan Sherwani och hans journalistkollegor i irakiska Kurdistan

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag kommer att agera och fördöma regionregeringen i irakiska Kurdistan (KRG) och kräva omedelbar frigivning av Sherwan Sherwani och andra journalister, skriftställare och andra politiska fångar som arresterats av KRG:s säkerhetsstyrkor.

Regeringen ser med största allvar på de uppgifter som förekommer om gripanden av och våld mot journalister och människorättsförsvarare i Irak, även i den kurdiska regionen. Den ökande förekomsten av hot, våld, försvinnanden och kidnappningar har lett till ett krympande demokratiskt utrymme, inklusive för civilsamhällesorganisationer och media.

I samband med de folkliga protester som inleddes i Irak i oktober 2019 har många demonstranter, människorättsförsvarare och mediaföreträdare drabbats av våld, hot, arresteringar och bortföranden, inte minst i Bagdad och i de södra delarna av landet. FN uppger även att yttrandefriheten har inskränkts ytterligare sedan covid 19-pandemin bröt ut. Det finns uppgifter om arresteringar av individer som uttryckt sig kritiskt mot de irakiska myndigheternas hantering av pandemin, både i de kurdiska delarna och i övriga Irak.

Sverige är sedan länge ett av de länder som aktivt verkar för att stärka respekten för mänskliga rättigheter i Irak. Det går hand i hand med vårt breda och omfattande stöd för att främja en demokratisk utveckling i landet.

Sverige är också pådrivande inom EU, FN och i andra sammanhang när det gäller att uppmärksamma kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Irak. Vi verkar inom EU för ett fördjupat samarbete med Irak för att främja en ökad demokrati och stärkt respekt för mänskliga rättigheter. Regeringen ger också ett aktivt stöd till enskilda journalister och andra opinionsbildare samt till försvarare av de mänskliga rättigheterna i Irak. Den 15 oktober höll jag ett möte med Intisar Al-Amayal, som är en av de ledande företrädarna för demokratirörelsen och för kvinnorörelsen i Irak, för att uttrycka mitt och regeringens stöd till hennes arbete för demokrati och för kvinnors och barns rättigheter i Irak. Utrikesdepartementet tog också emot Sherwan Sherwani vid hans besök i Stockholm förra året. Genom det svenska biståndet stödjer vi ett flertal organisationer som verkar för journalister och människorättsförsvarare i Irak.

Sverige lyfter återkommande frågor om mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihetsfrågor, samt demokrati i vår dialog med företrädare för den federala regeringen i Bagdad och för KRG i Erbil. Jag kommer i mina möten med irakiska företrädare att fortsätta att inskärpa att vi på svensk sida förväntar oss att de mänskliga rättigheterna efterlevs.

Stockholm den 21 oktober 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.