Schweiz burkaförbud

Skriftlig fråga 2020/21:2119 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-09
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Schweiz har en lång tradition av att utöva direktdemokrati genom folkomröstningar i mer eller mindre viktiga frågor. Folkets delaktighet i demokratin blir ett faktum, och detta försvårar för politikerna att verka i motsättning till folkviljan.

I söndags gick det schweiziska folket åter till valurnorna för att lägga sina röster i en rad folkomröstningar. En av dem berörde en maskeringslag som i debatten, och i den svenska rapporteringen, kommit att kallas för burkaförbud. Lagen som sådan riktar inte udden mot någon enskild religion men utgör i praktiken ett hinder för bärande av burka.

Sverigedemokraterna har återkommande kritiserat burka eftersom att plagget utgör en del av hederskulturen. Tyvärr har andra partiers slapphänthet möjliggjort för hederskultur att få fäste i Sverige, och vi vet i dag att tiotusentals kvinnor har blivit könsstympade, att unga tjejer gifts bort och försvinner under sommarlovet samt att såväl grova våldsbrott som mord begåtts i hederns namn.

Som en del av Sverigedemokraternas förslag på åtgärder mot hederskulturen verkar vi för ett totalförbud av användningen av burka och niqab eller andra typer av heltäckande beslöjning i offentlig miljö. Detta eftersom heltäckande beslöjning är ett uttryck för en reaktionär och kvinnoförkastande kultur som inte hör hemma i ett öppet och jämställt samhälle. Mot denna bakgrund ser jag positivt på det schweiziska folkets beslut.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att verka för motsvarande maskeringslag/burkaförbud i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2119 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01092 Ju2021/01098 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2108 av Björn Söder (SD)
Förbud mot niqab och burka i offentliga miljöer och fråga 2020/21:2119 av Tobias Andersson (SD) Schweiz burkaförbud

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att ta liknande initiativ i Sverige som man har gjort i Schweiz till att förbjuda bärande av plaggen niqab och burka i offentliga miljöer. Tobias Andersson har frågat om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att verka för motsvarande maskeringslag/burkaförbud i Sverige som i Schweiz.

I regeringsformen fastslås grunderna för vårt öppna och demokratiska samhälle, som att den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och utövas med respekt för rättsstatens principer. Yttrandefrihet, religionsfrihet och förbudet mot diskriminering är omistliga inslag i vår rättsordning.

Var och en som vistas i landet ska ha rätt att göra sin röst hörd och att visa och utöva sin tro, identitet och kultur på det sätt man själv väljer. Men ingen har rätt att i hederns namn eller av annan anledning påtvinga andra sina uppfattningar, vare sig om klädsel eller något annat. Även om niqab och burka får anses vara förhållandevis ovanliga i Sverige kan de, om klädesplaggen inte bärs frivilligt, vara ett uttryck för hedersrelaterat förtryck. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som kränker och begränsar främst flickors och unga kvinnors men även bl.a. unga mäns och unga hbtq-personers grundläggande fri- och rättigheter. Alla former av sådant förtryck är oacceptabla i Sverige och regeringen har vidtagit flera åtgärder för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Bland annat har en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv införts. I Hedersbrottsutredningens betänkande föreslås också att det införs ett särskilt hedersbrott. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu vidare inom Regeringskansliet. Vidare behöver kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck höjas i samhället, bl.a. inom rättsväsendet och hälso- och sjukvården. Inom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har det tagits fram nya och uppdaterade metodstöd om hedersrelaterad brottslighet. Kompetenshöjande insatser för förundersökningsledare och andra beslutsfattare har genomförts inom Polismyndigheten. Regeringen har även gett Länsstyrelsen i Östergötlands län i uppdrag att förbereda inrättandet av ett permanent nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Religionsfriheten ger var och en rätten att utöva sin religion. Det är den enda av de s.k. positiva opinionsfriheterna i regeringsformen som är absolut och därmed inte kan begränsas genom vanlig lag. Som det konstaterades i lagstiftningsärendet angående maskeringsförbud vid idrottsevenemang riskerar ett undantagslöst förbud mot att bära ansiktstäckande plagg att komma i konflikt med denna frihet.

Hedersrelaterat våld och förtryck måste bekämpas och det kommer fortsatt att vara en högt prioriterad fråga för regeringen.

Jag har inte för avsikt att ta något initiativ till ett sådant förbud som Björn Söder och Tobias Andersson efterfrågar.

Stockholm den 17 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.