Allmänhetens klimatengagemang

Skriftlig fråga 2020/21:2128 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-10
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Klimatkrisen är en akut utmaning. Men den ger oss även en historiskt unik möjlighet att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle. Enligt Vänsterpartiet måste omställningen ha ett tydligt rättviseperspektiv där det gröna perspektivet förenas med det röda för att vinna folkligt stöd. Omställningen måste därför vara lyhörd för hur människors vardag ser ut, och den måste vara inkluderande.

Finlands befolkning har på initiativ av staten nyligen fått en enkät om hur klimat- och miljöpolitiken bör utformas. Med enkäten ges kunskap om hur befolkningen ser på olika åtgärder för att nå de uppsatta klimatmålen, men det ges också möjligheter att framföra personliga åsikter. Frågorna berör transporter, boende och livsmedel.

Förutom att enkäten stärker kunskapen om hur folk ser på olika åtgärder så stärker det delaktigheten i och engagemanget för klimat- och miljöfrågor.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser ministern att ta initiativ till att Sverige genomför en enkät om vardagsrelaterade klimat- och miljöfrågor likt den i Finland?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2128 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 00565 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2128 av Jens Holm (V)
Allmänhetens klimatengagemang

Jens Holm har frågat mig om jag avser ta initiativ till att Sverige genomför en enkät om vardagsrelaterade klimat- och miljöfrågor likt den i Finland.

Jag vill inleda med att instämma i Jens Holms konstaterande om att klimatomställningen måste vara inkluderande och lyhörd för människors vardag. Allmänhetens engagemang i klimatfrågan är avgörande för att kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle. Som part till konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor, den s.k. Århuskonventionen, har Sverige en skyldighet att säkerställa allmänhetens deltagande i beslutsprocesser på miljöområdet. Konventionen kopplar samman frågor om miljö och mänskliga rättigheter och bygger på synsättet att miljöarbetet kan förbättras genom att vara förankrat hos allmänheten. Regeringen arbetar kontinuerligt med den här frågan.

Förra året gav regeringen Naturvårdsverket och SMHI i uppdrag att utreda förutsättningar för Sveriges genomförande av Parisavtalets artikel 12. Artikeln beskriver människors rätt till delaktighet och tillgång till information om klimatfrågor. Syftet med uppdraget var att identifiera hur vi kan stärka tillgången till information om klimatförändringarna, och skapa fler möjligheter för människor att engagera sig och bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle. Detta är något regeringen kommer fortsätta att engagera sig i.

Regeringen håller även löpande civilsamhällesmöten där klimatpolitiken diskuteras med civilsamhällesorganisationer. I november förra året hölls ett ungdomsråd för klimat där ungdomsorganisationer bjöds in till ett möte med dåvarande miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Jag avser att fortsätta den dialogen.

Ytterligare ett exempel på ett initiativ som tagits för att stärka allmänhetens engagemang i klimatfrågan är EU:s klimatpakt. Initiativet syftar till att engagera hela samhället i klimatarbetet och är öppen för individer, organisationer, företag, regeringar, myndigheter, städer, kommuner med flera. Tanken är att erbjuda information och lärande om klimatförändringarna samt att erbjuda en plattform för att samarbeta och att utveckla och implementera lösningar.

Den enkät som har skickats ut i Finland är ett spännande exempel på tillvägagångsätt för att inhämta information om allmänhetens syn på klimatfrågan och öka deras engagemang i klimatfrågor. Regeringen använder i dagsläget många andra sätt att aktivt kommunicera med allmänheten och civilsamhället om klimatfrågan och planerar därför för närvarande inte att skicka ut en liknande enkät.

Allmänhetens engagemang i klimatfrågan är avgörande. Jag är stolt över att regeringen arbetar aktivt för att möjliggöra allmänheten att engagera sig i klimatfrågan.

Stockholm den 17 mars 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.