Svensk ekologisk växtbaserad mat

Skriftlig fråga 2020/21:2130 av Elin Segerlind (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-10
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nyligen överlämnade nio organisationer uppropet Mer svensk ekologisk växtmat nu! till regeringen. Skälet till uppropet är en kraftigt ökad efterfrågan på växtbaserad mat och en väldigt liten svensk produktion av baljväxter för humankonsumtion samt produktion av grönsaker, frukt och bär, vilket har resulterat i en snabbt växande import av växtbaserad mat.

Av de 30 procent ekologiskt producerade livsmedlen i Sverige som serveras i kommuner och regioner är 65 procent mjölk- och mejeriprodukter. Potatis och grönsaker står för 13 procent och endast 0,1 procent är baljväxter.

Även i våra livsmedelsaffärer är det brist på svenska ekologiska växtbaserade produkter. Trots ökad efterfrågan från konsumenter på hållbara livsmedel som också skulle kunna minska deras miljö- och klimatpåverkan så förmår vår nationella produktion av olika skäl inte att anpassa utbudet.

Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, skapar stora möjligheter att reducera växthusgasutsläppen. Vänsterpartiet har länge föreslagit att en handlingsplan bör tas fram för att minska hela livsmedelskedjans miljö- och klimatpåverkan. Vi anser därutöver att Sverige bör anta en målsättning om en självförsörjningsgrad av livsmedel på minst 80 procent. För att stärka vår nationella produktion av hållbara livsmedel har vi bland annat föreslagit ökat omställningsstöd samt produktionsstöd för ekologisk produktion samt stärkt ekonomiskt stöd för produktion av växtbaserad mat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att verka för nya åtgärder för att öka produktionen av svensk ekologisk växtbaserad mat?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2130 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00833 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/20:2130 av Elin Segerlind (V)
Svensk ekologisk växtbaserad mat

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser att verka för nya åtgärder för att öka produktionen av svensk ekologisk växtbaserad mat.

Precis som Elin Segerlind tror jag på det svenska jordbruket och vill att produktionen i Sverige ska öka. Det är därför regeringen tillsammans med riksdagen antagit en livsmedelsstrategi vars främsta syfte är att skapa en konkurrenskraftig och lönsam livsmedelskedja. Nyckeln är hållbar produktivitet i hela livsmedelskedjan så att svensk matproduktion ökar, både av konventionell och ekologisk mat, och bidrar till sysselsättning och tillväxt.

Vi ser att allt fler konsumenter efterfrågar och väljer växtbaserade livsmedel utifrån en önskan om mer klimatvänlig och hälsosam kosthållning, samtidigt efterfrågas livsmedel med ursprung från Sverige.

Produktionen ökar för vissa svenska ekologiska produkter såsom spannmål vilket är positivt, men för vissa andra produkter råder det, precis som Elin Segerlind nämner, brist. I många fall som för till exempel frukt och grönsaker visar de senaste marknadsrapporterna på att bristen i första hand beror på marknaden. Trots stor brist och stor efterfrågan på svenskproducerat ekologiskt är produktionskostnaden högre än betalningsviljan hos konsumenten. Detta gör att marknadsandelen inte kan öka.

Det pågår dock en spännande utveckling i Sverige med innovativa företag som producerar nya växtbaserade livsmedel och det sker satsningar inom området. Kompetenscentrum för växtförädling Grogrund bedriver ett växtförädlingsprojekt för åkerböna, Verket för innovationssystem (Vinnova) har 2020 gett Sweden Food Arena 2,6 miljoner kronor för ett projekt för proteingrödor och tidigare 10 miljoner kronor i stöd till Växtproteinfabrik på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Alnarp. Vidare har regeringen i Forsknings- och innovationspolitiska propositionen skjutit till medel och långsiktigt säkrat finansiering till det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.

I landsbygdsprogrammet och livsmedelsstrategin satsar regeringen likaså mycket på svensk ekologisk produktion där även växtbaserad produktion ingår. I landsbygdsprogrammet satsas i snitt över 550 miljoner kronor årligen till ekologisk produktion i form av miljöersättningar. Likaså har Statens jordbruksverks samordningsfunktion för ekologiska livsmedel tilldelats 25 miljoner kronor per år 2021-2023 för att främja produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel. Vidare satsas det årligen 12 miljoner kronor på forskning om ekologiska livsmedel vid SLU såsom fältforskning och Ekologisk produktion och Konsumtion (EPOK).

Avslutningsvis vill jag säga att jag delar Elin Segerlinds syn om att det finns en god potential att öka den svenska matproduktionen. Jag tror på det svenska jordbruket och den svenska maten. Svensk livsmedelsproduktion har förutsättningar att bidra till ökad tillväxt och sysselsättning i hela landet.

Stockholm den 17 mars 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.