Ett svenskt övervakningssystem i Myanmar

Skriftlig fråga 2020/21:2132 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-10
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Sista svarsdatum
2021-03-17
Svarsdatum
2021-03-22
Besvarad
2021-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Protesterna i Myanmar drabbas nu av de värsta våldsamheterna sedan militärkuppen inleddes, och 38 människor uppges av FN ha blivit dödade den 3 mars efter att militär och polis öppnat eld mot fredliga demonstranter. Totalt har över 50 människor dödats sedan den 1 februari.

Samtidigt avslöjade The New York Times den 1 mars i en lång granskning att ett svenskt företag sålt övervakningssystem till Myanmar. Det gäller företaget MSAB:s (Micro Systemation AB) försäljning till Myanmar av produkter som läser av innehåll i mobiltelefoner.

EU har haft sanktioner mot export till Myanmar sedan 1996, vilka skärptes 2018 i och med övergreppen mot rohingyerna. Två exportförbud är aktuella i relation till MSAB:s aktivitet: varor och teknik med dubbla användningsområden om dessa föremål är eller kan vara avsedda för militärt bruk eller av gränspolis, och utrustning som kan användas för inhemskt förtryck.

Henrik Tjernberg, styrelseordförande i MSAB, sa i Sveriges Radio den 3 mars att företaget enbart har sålt övervakningssystemet till polis i brottsförebyggande syfte, inte till militär, och att den senaste försäljningen skedde 2019, innan militärkuppen inleddes. Samtidigt rapporterar The New York Times att företaget går att hitta i statens budget för 2020–2021.

Det är oroväckande att militärkuppen i Myanmar kan ha tagit hjälp av ett svenskt övervakningssystem. Polis och militär har förenats i många attacker mot demonstranter. Enligt Sveriges Radio menar experter på Myanmar att polisen i praktiken sitter ihop med militären. Det finns således risk för att övervakningssystemet även har använts av militären.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att agera för att undersöka om exporten av ett svenskt övervakningssystem till Myanmar har brutit mot EU:s sanktioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2132 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/04058 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2132 av Håkan Svenneling (V)
Ett svenskt övervakningssystem i Myanmar

Håkan Svenneling har frågat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson om hur han avser att agera för att undersöka om exporten av ett svenskt övervakningssystem till Myanmar har brutit mot EU:s sanktioner. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen ser med stort allvar på utvecklingen i Myanmar. Våldet mot civilbefolkningen har eskalerat snabbt och protesterna har mötts med dödligt våld. Tusentals politiker, demonstranter, journalister och aktivister har fängslats. Detta måste upphöra och ansvariga ställas till svars. Inom EU pågår arbete för att på basis av beslutade rådslutsatser vidta ytterligare restriktiva åtgärder mot Myanmar.

Regeringen anser att sanktioner ska genomföras fullt ut. Det ankommer på rättsvårdande myndigheter i Sverige att utreda och beivra eventuella sanktionsbrott.

Regeringens förväntan är att företag som är verksamma i Sverige eller i utlandet ska respektera de mänskliga rättigheterna i all sin verksamhet. Detta innebär att företagen ska agera för att förhindra att dess verksamhet orsakar, bidrar eller är kopplade till kränkningar av mänskliga rättigheter, inte minst när det gäller konfliktdrabbade områden.

Stockholm den 22 mars 2021

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.