Till innehåll på sidan

Förutsättningarna för småföretagare med anledning av covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:2147 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-10
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemins konsekvenser har slagit hårt mot stora delar av samhället. Insatser har gjorts för att egenföretagare ska ha möjlighet att hålla huvudet ovanför vattenytan. Det dröjde dock innan särskilt stöd för de med enskild firma beslutades, och många utmaningar kvarstår fortfarande.

Småföretagare utgör en viktig grund för lands- och glesbygdens förutsättningar på många områden. I mindre städer och orter utgör lokala butiker och näringsidkare större delen av stadskärnan. Redan före pågående pandemi stod småbutiker och annan näringsverksamhet inför stora utmaningar, detta år har dock slagit ännu hårdare mot dessa.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser regeringen att göra för att småföretagares verksamheter i glesbygd och mindre städer ska ha möjligheter att överleva nuvarande situation, och hur vill ministern agera för att skapa förutsättningar för denna typ av verksamhet att verka långsiktigt även efter pandemin och bidra till levande stadskärnor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2147 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/ 00836 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2147 av Cassandra Sundin (SD)
Förutsättningarna för småföretagare med anledning av covid-19

Cassandra Sundin har frågat näringsministern vad regeringen avser att göra för att småföretagares verksamheter i glesbygd och mindre städer ska ha möjligheter att överleva nuvarande situation, och hur han vill agera för att skapa förutsättningar för denna typ av verksamhet att verka långsiktigt även efter pandemin och bidra till levande stadskärnor.

Frågan har överlämnats till mig.

Många företag har drabbats ekonomiskt till följd av utbrottet av den pågående pandemin och regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att mildra effekterna på jobb och företag, stöd som företag inom handels- och servicesektorn har kunnat ta del av.

Regeringen har bland annat infört tillfälligt sänkta arbetsgivar- och egenavgifter, tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i vissa branscher, utökad avsättning till periodiseringsfond, utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader, anstånd med skatteinbetalningar, statlig lånegaranti till små och medelstora företag, samt utökad möjlighet att få arbetslöshetsersättning när ett företag tidigare har varit vilande.

Företagen har också kunnat korttidspermittera personal under pandemin genom reglerna om stöd vid korttidsarbete. De generella omställningsstöden och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare är exempel på stöd till företagen under pandemin. Stödet vid korttidspermittering, omställningsstödet och stödet till enskilda näringsidkare har dessutom förlängts och förstärkts vid flera tillfällen och i närtid kommer även ett särskilt omsättningsstöd till handelsbolag på plats. Hyresstödet kan ses som ett komplement till omställningsstödet och regeringen förutsätter att hyresrabatter fortsätter att ges till hyresgäster i utpekade utsatta branscher.

När det gäller möjligheterna att överleva även efter pandemin så har regeringen nyligen gett Boverket i uppdrag att undersöka förutsättningarna för stärkt platssamverkan i Sverige. Uppdraget handlar bland annat om att kartlägga hur olika former av lokal samverkan mellan fastighetsägare, näringsidkare och det allmänna används i andra länder i syfte att bekämpa utanförskap, skapa tryggare bostadsområden och stärka det lokala näringslivet.

Tillväxtverket har i uppdrag att främja en hållbar platsutveckling i syfte att skapa attraktiva miljöer för boende, näringsliv och besökare. Vidare har regeringen sedan 2018 satsat 300 miljoner kronor på att stödja näringslivet i 39 landsbygdskommuner som har särskilda utmaningar som bland annat påverkar företagens utvecklingsmöjligheter. Syftet med uppdraget är att stärka kommunernas förutsättningar att stödja näringsliv och företagsklimat.

En god tillgång till kommersiell service är av stor vikt när det gäller att skapa miljöer där det är attraktivt att bo, verka och leva i Sveriges landsbygder. År 2019 satsade regeringen därför drygt 284 miljoner kronor på olika insatser för att öka tillgängligheten till dagligvaror och drivmedel och i gles- och landsbygder.

Sammantaget har regeringen under kort tid vidtagit ett stort antal åtgärder i syfte att hjälpa företag att överbrygga coronakrisen. Regeringen följer dock noga utvecklingen och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om situationen bedöms kräva det.

Stockholm den 17 mars 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.