Kinas agerande mot Taiwan

Skriftlig fråga 2020/21:2156 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-11
Överlämnad
2021-03-11
Anmäld
2021-03-12
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

En högt uppsatt amerikansk befälhavare, amiral Philip Davidson, befarar att Kina kan komma att anfalla Taiwan inom de närmaste sex åren.

Kina har trappat upp sin militära närvaro i området och utökat sina anspråk i Sydkinesiska havet. Rapporter om kränkningar av taiwanesiskt luftrum är återkommande. Genom ökad militär närvaro vill Kina pressa och hota Taiwan, och den kinesiske försvarsministern uttalade nyligen att man nu varnar Taiwan: De som leker med elden kommer att bränna sig själva och Taiwans självständighet betyder krig.

Den 8 mars 2021, som svar på Kinas utrikesminister Wang Yis uppmaning till USA att sluta överträda linjer och leka med elden, meddelade Vita husets pressekreterare Jen Psaki följande: Vi kommer stå upp för våra vänner och allierade för att främja vårt gemensamma välstånd, säkerhet och värderingar i Indo-Stillahavsområdet och upprätthålla våra långvariga åtaganden, som beskrivs i Three Communiqués, Taiwan Relations Act och Six Assurances. Vi kommer att fortsätta att hjälpa Taiwan att upprätthålla tillräcklig självförsvarskapacitet."

I svar på tidigare frågor om Kinas hot mot Taiwan har utrikesministern svarat att "Sverige och EU verkar för fredlig konfliktlösning på folkrättens grundvalar i alla internationella sammanhang" och att "meningsmotsättningar mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan måste lösas på fredlig väg och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning".

Det är uppenbart att den politiska ledningen i Kina inte delar utrikesministerns åsikt om hur meningsmotsättningarna ska lösas. Genom avsaknad av kraftfulla reaktioner, konkreta åtgärder och direkta konsekvenser från omvärlden fortsätter det kommunistiska och totalitära Kina obehindrat sin terror mot det demokratiska Taiwan. Det är därför välkommet att USA nu ryter ifrån. Men från EU:s sida är det anmärkningsvärt tyst.

Av denna anledning vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt arbetar den svenska regeringen inom EU för att få till stånd kraftfulla reaktioner och konkreta åtgärder från EU:s sida mot Kinas agerande gentemot Taiwan, och är ministern öppen för att Sverige på egen hand vidtar konkreta åtgärder som en markering mot det oacceptabla i Kinas agerande?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2156 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/03773 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2156 av Björn Söder (SD)
Kinas agerande mot Taiwan

Björn Söder har frågat mig på vilket sätt den svenska regeringen arbetar inom EU för att få till stånd kraftfulla reaktioner och konkreta åtgärder från EU:s sida mot Kinas agerande gentemot Taiwan, och om jag är öppen för att Sverige på egen hand vidtar konkreta åtgärder som en markering mot det oacceptabla i Kinas agerande.

I mitt svar den 3 februari på fråga 2020/21:1460 av Markus Wiechel, Kinas kränkningar av Taiwans territorium och fråga 2020/21:1546 av Björn Söder, Kinas hot mot Taiwan redogjorde jag för regeringens hållning på det område som Björn Söder lyfter i sin fråga. Regeringens position ligger fast.

Sverige och EU verkar för fredlig konfliktlösning på folkrättens grundvalar i alla internationella sammanhang. Kina måste liksom alla stater efterleva sina folkrättsliga förpliktelser. Regeringen verkar för en fortsatt tydlig EU-gemensam Kinapolitik.

Stockholm den 24 mars 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.