Säkerhetslagen i Hongkong

Skriftlig fråga 2020/21:2176 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-12
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Innan den nya så kallade säkerhetslagen implementerades av Kina förra sommaren försäkrade Hongkongs Kinavänliga regeringschef Carrie Lam att lagen endast skulle rikta sig mot en handfull personer som man påstod gjorde tillvaron i staden osäker. Den skulle med andra ord vara till för att skydda Hongkongborna och trygga deras säkerhet.

Det var naturligtvis inte någon överraskning att Lams försäkring inte betydde någonting. Enligt tidningen Bloomberg har nämligen inte mindre än 100 personer arresterats, i sviterna av den kinesiska regimens nya lagstiftning. Vad som också framkommit är att över 80 procent av de som blivit arresterade har blivit det av politiska skäl (exempelvis genom inlägg på sociala medier som förespråkar självständighet) och enbart en har arresterats på basis av våldsanvändning.

Det som kanske tydligast visar på vilket nedslag som har skett mot demokratin i Hongkong är de massarresteringar som nu drabbat samtliga prodemokratiska politiker i Hongkong som ställde upp i förra årets primärval.

Att demokratiförespråkarna åtalas är illa nog, men uppgifter pekar även på att de utsätts för en behandling som på intet sätt kan anses tillhöra en rättsstat, ens om det hade funnits skäl att ställa dem inför rätta. Under rättegången har de åtalade nämligen inte fått tillräckligt med mat eller vila, vilket uppenbarat sig då flera svimmat och förts till sjukhus till följd av hälsoläget.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Har ministern lyft ovanstående med sin kinesiska motsvarighet, och vilka åtgärder kan vi förvänta oss att hon vidtar i det internationella samfundet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2176 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/03959 UD2021/04034 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2167 av Hans Wallmark (M) Folkrepubliken Kina och Hongkong och fråga 2020/21:2176 av Markus Wiechel (SD) Säkerhetslagen i Hongkong

Hans Wallmark har frågat mig vilken bedömning jag och regeringen gör av Folkrepubliken Kina som seriös och meningsfull avtalsslutande part när nu så tydligt och frankt den tidigare överenskommelsen som ingåtts angående Hongkongs status ensidigt och brutalt överges. Markus Wiechel har frågat mig om jag lyft det han redogör för i sin fråga med min kinesiska motsvarighet och vilka åtgärder det kan förväntas att jag vidtar i det internationella samfundet. Jag svarar på de två frågorna gemensamt.

Jag har i tidigare svar till riksdagen redogjort för regeringens hållning och de åtgärder som regeringen och EU vidtagit med anledning av utvecklingen i Hongkong, bland annat i mitt svar den 24 februari på fråga 2020/21:1832, Stöd för demokratirörelsen i Hongkong, samt i mitt svar den 10 mars på fråga 2020/21:2036, Kinas förändringar av valsystemet i Hongkong.

Som jag framhållit fäster regeringen stor uppmärksamhet vid situationen i Hongkong, och vi ser med stort allvar på införandet av den nya säkerhetslagstiftningen, vilken bryter mot Kinas internationella åtaganden. Sverige och EU har vid flera tillfällen framfört vår syn till kinesiska myndigheter. Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.

Stockholm den 24 mars 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.