Felaktig folkbokföring

Skriftlig fråga 2020/21:2179 av Alireza Akhondi (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-12
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Många gånger har vi kunnat läsa artiklar i tidningar om personer som upptäcker att det finns för denne helt okända personer folkbokförda på den egna adressen. Vi vet inte hur vanligt det är att personer utan tillåtelse skriver sig på en annan adress än där de bor och detta utan fastighetsägarens eller hyresrättsinnehavarens tillåtelse. Oavsett omfattning på denna brottslighet är det i alla fall tillräckligt vanligt för att Skatteverket ska ha information om dylika ärenden under fliken Svar på vanliga frågor på sin hemsida.

För att komma tillrätta med problemet har Skatteverket valt att öppna en tjänst där man kan kontrollera vilka som skrivit sig på ens adress. Detta för att göra det enklare att anmäla fel och också förbättra hanteringen för att fel ska kunna åtgärdas så snabbt som möjligt.

Att medvetet skriva sig på fel adress är numera en brottslig handling. Tanken är att den relativt nya tjänsten ska underlätta för att identifiera felen, men också för att man snabbt ska kunna anmäla digitalt.

Oavsett orsaken till felet skapar det otrygghet om någon annan är folkbokförd på den egna adressen. Det kan också innebära ekonomiska konsekvenser.

Ur individens perspektiv hjälper det föga att man i efterhand kan starta en process för att få bort den som felaktigt folkbokfört sig på en adress. Risken är att det redan uppstått konsekvenser samtidigt som det självklart kan vara en omtumlande och stressande process att gå igenom.

De åtgärder som vidtagits, att använda Skatteverkets e-tjänst eller att säkerställa att man som bostadsinnehavare får ett brev via Min myndighetspost, är att lägga över ett väldigt stort ansvar på individen.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är mot denna bakgrund:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att ingen obehörig kan skriva sig på en fastighetsägares eller hyresrättsinnehavares adress?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2179 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021//01209 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2179 av Alireza Akhondi (C)
Felaktig folkbokföring

Alireza Akhondi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att ingen obehörig kan skriva sig på en fastighetsägares eller hyresrättsinnehavares adress.

Sedan den här regeringen tillträdde har vi genomfört en kursändring för att skapa ordning och reda i folkbokföringen. Det kräver ett enträget arbete och att ansvariga myndigheter ges rätt förutsättningar. En del i att skapa rätt förutsättningar handlar om tydliga signaler till befolkningen att var och en ska vara folkbokförd där den bor. Därför har det varit särskilt viktigt att återinföra folkbokföringsbrottet. Redan i dag inträder alltså ett straffansvar när någon uppsåtligen lämnar oriktig uppgift till grund för beslut om folkbokföring eller inte fullgör sin anmälningsskyldighet och åtgärden innebär fara i bevishänseende. Det är också möjligt att dömas för grovt folkbokföringsbrott. Ringa fall är dock undantagna från straffansvar.

Regeringen har dessutom genomfört ett flertal andra åtgärder som syftar till att förbättra kvaliteten i folkbokföringen. Skatteverket har fått ökat anslag och fler verktyg för att kunna upptäcka, utreda och åtgärda fler fel i folkbokföringen. Genom en digital tjänst som Skatteverket har infört är det numera även möjligt för enskilda att lättare se och anmäla om någon obehörig är folkbokförd på den egna fastigheten.

Avslutningsvis vill jag också nämna att regeringen har tillsatt en statlig utredning för att minska felen i folkbokföringen. I utredningens uppdrag ingår bl.a. att föreslå åtgärder som minskar risken för att oriktiga uppgifter blir registrerade i folkbokföringsdatabasen och förhindrar att en person blir folkbokförd där den inte är bosatt.

Stockholm den 24 mars 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.