Momsregler, lokaler och vaccination

Skriftlig fråga 2020/21:2182 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-12
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För många fastighetsägare är frivillig hyresmoms en förutsättning för att hyra ut en lokal. Om den frivilliga hyresmomsen avbryts kan investeringsmoms, för till exempel nybyggnation eller ombyggnad, behöva återföras i delar så långt som tio år tillbaka. Därutöver försvinner hela momsavdraget på inköp, vilket får till följd att löpande förvaltning blir 25 procent dyrare.

I slutet av februari meddelade finansministern i ett svar på skriftlig fråga 2020/21:1849 att regeringen noggrant följer frågan om vaccinationer för att se vilka praktiska problem som kan uppstå. Då hade regeringen inte fått några indikationer från SKR att vaccinationen riskerar att försenas på grund av lokalbrist eller att momshanteringen i samband med vaccinationerna medför några praktiska problem som hindrar att vaccineringen sker så smidigt och effektivt som möjligt. Huruvida regeringen hade erhållit sådana indikationer från andra parter framgår dock ej av finansministerns uttalande.

Därefter har Vårdföretagarna inkommit med en skrivelse till bland annat regeringen vari organisationen redogör för hur momsreglerna utgör ett faktiskt hinder för en smidig och effektiv vaccinering. Dessförinnan har Skatteverket känt sig nödgade att gå ut med ytterligare förtydliganden kring vad som gäller vid tillfällig uthyrning av vaccinationslokaler. Av myndighetens förtydligande samt tillhörande exempel framstår det som uppenbart att det enligt nuvarande regler kommer att uppstå oönskade friktioner i arbetet med vaccinationerna. Det är av allra största vikt att så många olika lokaler som möjligt kan tas i anspråk under den massvaccinering som ska ske i Sverige.

I både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen inkommer nu uppgifter om problem för vårdföretag som hjälper till med vaccinationerna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att lösa situationen med frivillig hyresmoms för att underlätta den massvaccinering som ska ske i Sverige under våren och sommaren, och när är frågan löst?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2182 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/01210 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2182 av Lars Beckman (M)
Momsregler, lokaler och vaccination

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa situationen med frivillig hyresmoms för att underlätta den massvaccinering som ska ske i Sverige under våren och sommaren och när frågan är löst.

Att vaccineringen mot covid-19 kan ske smidigt och effektivt är en fråga av största betydelse för regeringen och hela vårt land. Därför är vaccin avgiftsfritt för den enskilde och regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse för hur vaccination mot covid-19 ska gå till. Bland annat innebär överenskommelsen att staten åtar sig att betala för vaccin, vaccinationer samt förberedande och löpande åtgärder medan regionerna ansvarar för att utföra vaccinationerna. Det är således inte privata vårdföretag som har det övergripande ansvaret för vaccinationerna.

Regeringen följer noggrant vilka praktiska problem som tillstöter och hur de kan lösas på bästa sätt. Regeringen har fortfarande inte fått några indikationer från SKR att vaccinationen riskerar att försenas på grund av lokalbrist eller att de momsregler som gäller för lokaluthyrning skulle vara ett praktiskt problem som hindrar att vaccineringen sker så smidigt och effektivt som möjligt. Regionerna har möjlighet att hyra tillfälliga lokaler för vaccinering utan att det påverkar fastighetsägarens frivilliga skattskyldighet, vilket även bekräftas i den rättsliga vägledning från Skatteverket som Lars Beckman nämner i frågan. Om ett privat vårdföretag tillfälligt utför vaccinationer i sina befintliga lokaler eller hyr nya lokaler som tidigare inte använts till momspliktig verksamhet får det normalt inte några effekter för fastighetsägarens skattskyldighet. Om ett vårdföretag däremot skulle hyra nya lokaler som tidigare har använts till momspliktig verksamhet kan det få effekter för fastighetsägarens skattskyldighet. Det bör dock noteras att jämkning av tidigare avdragen moms som huvudregel görs utifrån förhållandena vid utgången av räkenskapsåret. Att en lokal som normalt används för momspliktig verksamhet tillfälligt hyrs ut till ett privat vårdföretag för vaccinering behöver därför inte innebära att någon jämkning ska ske.

Stockholm den 24 mars 2021

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.