Antalet avlidna i covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:2198 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-15
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi befinner oss sedan mer än ett år i den svåraste pandemin som vi har upplevt i modern tid. Tyvärr har oerhört många människor avlidit i sviterna av pandemin – både i vårt land och i de flesta andra länder.

I Sverige kan vi konstatera att 90 procent av dem som dött har varit över 70 år, och nära hälften av de avlidna bodde i särskilt boende och många hade hemtjänst. Tyvärr visar detta att vi absolut inte har kunnat skydda våra äldsta på ett säkert sätt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ har ministern tagit för att skydda äldre mot covid-19 i Sverige i jämförelse med våra nordiska grannländer, och vilka slutsatser drar ministern av att antalet avlidna är högre i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2198 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2198 av Magnus Stuart (M)
Antalet avlidna i covid-19

Magnus Stuart har frågat mig vilka initiativ jag har tagit för att skydda äldre mot covid-19 i Sverige i jämförelse med våra nordiska grannländer, och vilka slutsatser jag drar av att antalet avlidna är högre i Sverige.

Det övergripande målet för regeringens arbete under coronapandemin är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa. I detta syfte har regeringen vidtagit en stor mängd åtgärder och initiativ vilka det dock inte är möjligt att skapa en uttömmande lista för inom ramen för detta frågesvar. Som exempel kan dock nämnas de stora resurstillskott som kommunerna mottagit, de åtgärder som vidtagits för att öka tillgången på skyddsutrustning samt regeringens satsningar på höjd kompetens genom det så kallade Äldreomsorgslyftet och Socialstyrelsens utbildningar i basal hygien.

Vi befinner oss fortfarande mitt i pandemin och lär oss löpande saker om hur vi som land och samhälle bäst hanterar smittspridningen och dess konsekvenser. I lärande syfte är det viktigt att se på grannländernas hantering även om det är svårt att dra långtgående slutsatser. I Europa finns det exempel på att länder som delar gräns drabbats på olika sätt, trots att de har vidtagit liknande åtgärder. Det kan också vara svårt att med säkerhet göra internationella jämförelser, eftersom länder samlar in och redovisar statistik


på olika sätt. I framtiden blir det förhoppningsvis möjligt att tydligare se vilka initiativ och åtgärder som haft störst betydelse för utvecklingen.

Stockholm den 24 mars 2021


Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.