Bidragsbrott inom välfärden

Skriftlig fråga 2020/21:22 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-10
Anmäld
2020-09-11
Sista svarsdatum
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-21
Besvarad
2020-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I statsrådet Ardalan Shekarabis svar på ett antal skriftliga frågor angående fallet med den f. d. irakiske försvarsministern, som hade blivit svensk medborgare under falskt namn samt uppburit flera olika bidrag från Försäkringskassan under tiden han var minister, stod följande att läsa:

Rätt person ska ha rätt ersättning och alla typer av bidragsbrott är oacceptabla. Inte en krona ska gå till någon som inte har rätt till det. Försäkringskassan agerar alltid snabbt på signaler om misstanke om brott mot våra välfärdssystem och bedriver ett systematiskt arbete med kontroller.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att stärka kontrollen och minska brottsligheten inom välfärdssystemen.

Alla former av brott mot välfärdssystemen hotar förtroendet för systemet som helhet. Vi ska kunna lita på välfärden och att den inte missbrukas. Regeringen följer utvecklingen noga.

Sedan dess har den f. d. irakiske försvarsministern åter flyttat till Sverige, och förundersökningen mot honom om grovt bidragsbrott har lagts ned. Nyligen avslöjades också att en afghansk medborgare som arbetar som rådgivare åt regeringen i Kabul är folkbokförd i Sverige och har uppburit barnbidrag.

Dessa två fall visar alldeles uppenbart att arbetet med att avslöja och beivra brott mot välfärdssystemet inte ger önskat resultat. Tvärtom, nedläggningen av bedrägeriförundersökningen mot en man som har uppburit sjukersättning i Sverige och samtidigt full ministerlön i Irak visar tydligt att varken kontroll eller rättssystem fungerar som det är avsett.

Med anledning av det som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

Vilka fungerande åtgärder tänker statsrådet vidta för att stoppa bidragsbrotten inom välfärden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:22 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



S2020/06886/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:22 av Boriana Åberg (M)
Bidragsbrott inom välfärden

Boriana Åberg har frågat mig vilka fungerande åtgärder jag tänker vidta för att stoppa bidragsbrotten inom välfärden.

Frågan är ställd i relation till två fall som har uppmärksammats i media. Hanteringen av enskilda ärenden är en fråga för myndigheterna och inte något som jag som statsråd ska bedöma eller uttala mig om.

Rätt person ska ha rätt ersättning och alla typer av bidragsbrott är förstås oacceptabla. Regeringen har vidtagit en lång rad åtgärder för att minska felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott inom välfärdssystemen.

Bland annat har Skatteverket fått möjlighet att göra kontrollbesök för att kontrollera en persons bosättning, ett folkbokföringsbrott återinförts och en utredning tillsatts för att minska fel i folkbokföringen. Som ytterligare exempel kan nämnas att bidragsbrottslagens tillämpningsområde har utvidgats och att maximistraffet för grovt bidragsbrott har skärpts. Försäkringskassan bedriver ett systematiskt kontrollarbete, såväl för att förebygga felaktiga utbetalningar som för att i efterhand upptäcka sådana utbetalningar. De senaste åren har antalet kontrollutredningar som lett till polisanmälan från Försäkringskassan ökat kraftigt.

De brottsutredande och bidragsutbetalande myndigheterna bedriver dessutom sedan flera år ett gemensamt arbete mot organiserad brottslighet. Som ett led i det arbetet riktas särskilda insatser mot välfärdsbrottslighet. Bland annat gavs i juni 2020 ett uppdrag att inrätta ett pilotprojekt för att komma åt felaktig folkbokföring kopplad till organiserad brottslighet. Uppdraget riktas till 12 myndigheter, samordnas av Skatteverket och ska redovisas senast den 1 oktober 2021.

Alla former av brott mot välfärdssystemen hotar förtroendet för systemet som helhet. Vi ska kunna lita på välfärden och att den inte missbrukas.

För att motverka skattefusk och missbruk inom välfärdssystemen krävs krafttag. Regeringen föreslår därför ett åtgärdspaket i den kommande budgetpropositionen som omfattar 189 miljoner kronor för detta ändamål 2021. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och innebär bl.a. att ett övergripande mål om att andelen felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen ska minska fastställs.

Stockholm den 21 september 2020

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.