Våldtäkter och mäns våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2020/21:2201 av Katja Nyberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-15
Överlämnad
2021-03-16
Anmäld
2021-03-17
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En kategori av mäns våld mot kvinnor finns under brottsrubriceringen våldtäkt. Enligt Brå har de anmälda våldtäkterna i Sverige ökat med 44 procent under den senaste tioårsperioden. En ny studie publicerad i Forensic Sciences Research visar att nästan 60 procent av dem som dömts för våldtäkt mellan 2005 och 2015 har utländsk bakgrund. Givet denna ökning av antalet våldtäkter och överrepresentationen av de med utländsk bakgrund är det svårt att inte se sambandet mellan regeringens migrationspolitik och den otrygghet som dagens unga tvingas att leva i.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Gör ministern ställningstagandet att det finns ett samband mellan migrationen och överrepresentationen av personer med utländsk bakgrund bland de som döms för våldtäkt, och vidtar ministern några åtgärder? ​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2201 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 01188 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2201 av Katja Nyberg (SD)
Våldtäkter och mäns våld mot kvinnor

Katja Nyberg har frågat mig om jag gör ställningstagandet att det finns ett samband mellan migrationen och överreprepresentationen av personer med utländsk bakgrund bland de som döms för våldtäkt, och om jag vidtar några åtgärder.

Arbetet mot kriminalitet är högt prioriterat av regeringen. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, både för män och kvinnor. All form av brottslighet ska bekämpas och vi ska ha verkningsfulla straff mot dem som begår brottsliga gärningar, oavsett om personen är född i Sverige eller i något annat land.

Regeringen har reformerat sexualbrottslagstiftningen och resultatet är att Sverige nu har den strängaste lagstiftning vi någonsin haft. En uppföljning gjord av Brottsförebyggande rådet visar att redan året efter det att lagändringen trädde i kraft, hade antalet fällande domar ökat med 75 procent.

Regeringen anser dock att det behövs ytterligare åtgärder för att stärka lagstiftningen när det gäller sexualbrotten. En särskild utredare har därför fått i uppdrag att bland annat se över straffskalorna för sexualbrotten och lämna förslag på de förändringar som kan behövas för att dessa i tillräcklig mån ska spegla brottens allvar. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2021.

När en icke svensk medborgare gör sig skyldig till allvarlig eller upprepad brottslighet i Sverige måste det finnas förutsättningar att besluta om utvisning. En särskild utredare har därför fått i uppdrag att göra en översyn av regelverket om utvisning på grund av brott. Utredaren ska lämna förslag på hur man kan åstadkomma en skärpt reglering som innebär att det finns förutsättningar att i fler fall än i dag utvisa utlänningar som begår brott.

Frågor som utredaren särskilt ska uppmärksamma är bland annat straffvärdegränsen för när utvisning kan komma i fråga och hur vistelsetiden i och anknytningen till Sverige ska bedömas samt om det bör införas en möjlighet för åklagaren att återkomma med yrkande om en ny påföljd när utvisningen har beaktats i domen men utvisningsbeslutet inte har kunnat verkställas. Utredaren ska också utreda en skärpt reglering när det gäller utvisning vid hedersrelaterad brottslighet och hatbrott. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2021. 

Vi ska fortsätta att bekämpa kriminalitet och de som begår brott ska ställas till svars för sina handlingar.

Stockholm den 24 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.