Hyressättningsavgift

Skriftlig fråga 2020/21:2217 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-16
Överlämnad
2021-03-17
Anmäld
2021-03-18
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

212 miljoner kronor i intäkter är vad hyressättningsavgiften drog in till Hyresgästföreningen år 2019. Det är pengar som är tänkta att finansiera förhandlingsverksamheten men som i praktiken gör det möjligt för att fokusera resterande intäkter till politisk lobbning och kampanjverksamhet, skriver Timbro i en debattartikel i Expressen.

Källan till dessa 212 miljoner är att utöver medlemsavgiften till Hyresgästföreningen (som är helt frivillig) tar föreningen även ut ytterligare en avgift, hyressättningsavgiften, på 144 kronor om året för att betala för organisationens kostnader. Denna läggs på alla hyresgästers hyra.

I en Demoskopundersökning från februari 2021 på uppdrag av Timbro framgår följande:

  • 84 procent av dem som bor i hyresrätt känner inte till de 144 kronor i hyressättningsavgift som läggs på deras hyra.
  • 27 procent vill betala avgiften till Hyresgästföreningen.
  • 56 procent tycker att det är fel att Hyresgästföreningen tar ut en hyressättningsavgift oavsett om man är medlem eller inte. 26 procent visste inte. Endast 18 procent tycker att det är rätt gjort.

Faktum är att hyresvärdar inte ens får debitera hyresgäster hyressättningsavgiften separat, utan avgiften måste bakas in i den månatliga hyran där den sällan skrivs ut på några avier. Det är naturligtvis djupt otillfredsställande med en så hög och dold avgift för hyresgästerna i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson​:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förändra systemet med hyressättningsavgiften så att det blir ett öppet och transparent system för hyresgästerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2217 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:2217 av Lars Beckman (M)
Hyressättningsavgift

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förändra systemet med hyressättningsavgiften så att det blir ett öppet och transparent system för hyresgästerna.

Vid hyressättning spelar förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgästorganisationer en avgörande roll. Genom dessa fastställs hyrorna för ett mycket stort antal lägenheter varje år. Men de har också en vidare betydelse. Avgörande för hur lägenheters egenskaper i olika avseenden värderas, och därmed vilken hyra som anses skälig, är nämligen de förhandlingsöverenskommelser enligt hyresförhandlingslagen (1978:304) som träffas mellan fastighetsägare och hyresgästorganisationer.

En hyresgästorganisation har alltså ett ansvar att förvalta hyressättningssystemet och denna uppgift fullgörs även för dem som inte är medlemmar i organisationen. Det följer av den s.k. likhetsprincipen, som är lagfäst i hyresförhandlingslagen, att hyresgäster som inte är medlemmar i den förhandlande organisationen inte får diskrimineras.

Hyresförhandlingslagen ger inte hyresgästföreningen rätt till förhandlingsersättning. Den gör det möjligt för fastighetsägare och hyresgästorganisation att avtala om en sådan ersättning och ställer också vissa krav på en sådan överenskommelse, t.ex. att beloppet ska vara skäligt. Det är alltså en överenskommelse med fastighetsägaren som ger hyresgästorganisationen rätt till förhandlingsersättning. I en sådan överenskommelse ska förhandlingsersättningens storlek anges till ett bestämt belopp.

Ett väl fungerande förhandlingssystem förutsätter att båda parter har ekonomiska resurser att fullgöra sina uppgifter. I och med att en hyresgästorganisation är skyldig att förhandla även för andra än sina medlemmar är det motiverat att organisationen kan få ersättning för det arbetet.

Det kan tilläggas att hyresgäster kan välja att stå utanför de kollektiva förhandlingarna. Någon ersättning till organisationen kan då inte tas ut och hyran ska därför sänkas med det belopp som motsvarar ersättningens storlek.

Jag anser att regleringen av förhandlingsersättningen är välavvägd och i samklang med hur hyresförhandlingar går till. Jag ser därför inte något behov av åtgärder.

Stockholm den 24 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.