Till innehåll på sidan

Storskaliga solcellsanläggningar som ett prioriterat samhällsintresse

Skriftlig fråga 2020/21:2224 av Birger Lahti (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-17
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Sverige finns inte något klart planeringsmål för solceller, och Energimyndigheten har heller inte fått något särskilt uppdrag att ta fram ett sådant i sin strategi. Om det inte finns något uppsatt mål försvåras ambitionshöjningar.

Vänsterpartiet vill se en kraftfull utbyggnad av solenergin även i Sverige. Vi vill ha mer ren energi och nya gröna jobb. För detta krävs i det korta perspektivet öronmärkta stöd och på längre sikt långsiktiga styrmedel. Med planeringsmål får branschen och hushållen en tydlig signal om att solenergi är värt att satsa på.

Solcellsanläggningar på mark möjliggör utbyggnad av grön förnybar kraft i större skala och kan tillföra betydande tillskott till energiförsörjningen i de södra delarna av landet där behovet är som störst. En stor solcellspark producerar el motsvarande 1 600 genomsnittliga villainstallationer.

Branschens aktörer arbetar aktivt med att hitta mark för liknande projekt som påverkar jordbruksmark och existerande natur- och kulturvärden i så begränsad utsträckning som möjligt, men behovet av tillgänglig elinfrastruktur begränsar samtidigt vilka platser som är möjliga att använda.

Solcellsparker på jordbruksmark försvårar i dag visserligen möjligheterna att odla grödor, men marken kan samtidigt användas för annan jordbruksverksamhet, till exempel fårbete. Och de växter som sås in på marken under solpanelerna bidrar till att stärka den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. När solcellsparken avvecklas efter 30–40 år kan marken snabbt återställas till ursprungligt skick.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att behovet av grön förnybar energi från storskaliga solcellsanläggningar i syfte att snabbt kunna möta den globala klimatutmaningen och trygga landets energiförsörjning är ett prioriterat samhällsintresse och att det därmed motiverar en tillfällig verksamhetsändring på existerande jordbruksmark och skogsmark?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2224 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:2224 av Birger Lahti (V)
Storskaliga solcellsanläggningar som ett prioriterat samhällsintresse

Birger Lahti har frågat mig om jag anser att behovet av grön förnybar energi från storskaliga solcellsanläggningar i syfte att snabbt kunna möta den globala klimatutmaningen och trygga landets energiförsörjning är ett prioriterat samhällsintresse och att det därmed motiverar en tillfällig verksamhetsändring på existerande jordbruksmark och skogsmark.

Utbyggnad av förnybar elproduktion är en förutsättning för klimatomställningen. När det gäller solel har regeringen nyligen infört en skattereduktion för installation av grön teknik, som bland annat innefattar solceller, samt föreslagit utökad befrielse från energiskatt för egenproducerad el. Vi ser också i dag ett stort intresse för att installera solceller och solelproduktionen väntas enligt Statens Energimyndighets kortsiktsprognoser öka kraftigt.

Regeringen har även beslutat om en livsmedelsstrategi, med det övergripande målet att Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Detta förutsätter att företagen har tillgång till produktiva mark- och vattenresurser.

I den fysiska planeringen behöver hänsyn tas till jordbruksproduktionen tillsammans med andra samhällsintressen, bland annat energiförsörjningen. Hushållningen med mark- och vattenområden regleras i hushållningsbestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken, som syftar till att främja en hållbar utveckling genom långsiktigt god hushållning med mark och vattenområden. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på annan plats. Förutsättningarna för att bygga solceller på jordbruksmark behöver därför bedömas och prövas utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet. Regeringen har i dagsläget inga planer på att göra ändringar i miljöbalkens hushållningsbestämmelser i dessa delar.

Stockholm den 24 mars 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.