Översyn av utsökningslagstiftningen

Skriftlig fråga 2020/21:2245 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-17
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kronofogdemyndigheten har nyligen uttalat att det är ett problem att man inte kan agera i alla fall med utmätning. Det gäller bland annat där en skuldsatt person även har egna finanser på konto, men där myndigheten inte får information om att personen har pengar som skulle kunna användas till att betala skulderna.

I samband med myndighetens uttalande tas ett fall upp där en yrkeskriminell person som fått in stora pengar på sitt konto kunde behålla pengarna, trots 288 000 kronor i skulder. Hanteringen med indrivning sköts till stor del manuellt. En ny ordning är aktuell senare i år, då bankerna blir skyldiga att meddela Skatteverket om någon öppnar ett konto. Skatteverket ska kunna ge uppgifterna till Kronofogden. Det löser ändå inte hela problemet. Det blir enklare för Kronofogden att få veta om en person har ett konto, men myndigheten får fortfarande inte information om hur mycket pengar som finns där.

Kronofogden i Finland har andra möjligheter. Där finns möjligheter att både se konton och begära in pengar.

Det är uppenbart att utsökningslagstiftningen i Sverige behöver ses över. En ordning där en signal går direkt till Kronofogden, från banker men även andra myndigheter, om att personer med skulder får ändrade förhållanden i form av nya inkomster vore rimlig. De skulder en person har ska betalas tillbaka; det ska inte vara möjligt att en kriminell och skuldsatt person undgår indrivning. 

Mot bakgrund av behovet av utökade möjligheter för myndigheterna gällande utsökning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att se över lagstiftningen som rör utsökning för att komma till rätta med problemen med att skuldtyngda personer kan ha tillgångar men ändå undgå indrivning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2245 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:2245 av Angelica Lundberg (SD) Översyn av utsökningslagstiftningen

Angelica Lundberg har frågat mig om jag avser att se över lagstiftningen som rör utsökning för att komma till rätta med problemen med att skuldtyngda personer kan ha tillgångar men ändå undgå indrivning.

Kronofogdemyndighetens arbete med verkställighet av obetalda skulder fyller en betydelsefull funktion i arbetet mot organiserad brottlighet. Genom att utmäta kriminellas tillgångar skickar samhället en signal om att brott inte lönar sig.

Det är viktigt att verkställighetsförfarandet är effektivt. För det krävs att Kronofogdemyndigheten har goda möjligheter att utreda vilka tillgångar som en gäldenär har. Ett sätt för Kronofogdemyndigheten att hitta tillgångar är att inhämta uppgifter om en gäldenärs bankkonton från banker. Som Angelica Lundberg konstaterar har det nyligen införts regler om ett nytt konto- och värdefackssystem för att bl.a. vid utredningar om brott, beskattning och indrivning av skulder effektivisera myndigheters tillgång till uppgifter som finansiella företag ska lämna om sina kunder. När detta system är igång kommer det att upplysa om vilka banker som Kronofogdemyndigheten kan vända sig till, vilket underlättar tillgångsundersökningen.

I Utsökningsutredningens betänkande Ett modernare utsökningsförfarande lämnas ytterligare förslag för att effektivisera och förbättra Kronofogdemyndighetens utredning av en gäldenärs tillgångar, bland annat genom att tydliggöra vilka uppgifter som en bank är skyldig att lämna ut till Kronofogdemyndigheten. Betänkandet bereds för närvarande i Justitiedepartementet. Frågorna är viktiga och regeringen avser att återkomma när beredningen är färdig.

Stockholm den 24 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.