Till innehåll på sidan

Konkreta åtgärder i Sveriges del av EU:s återhämtningspaket

Skriftlig fråga 2020/21:2249 av Hampus Hagman (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-18
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I juli fattade stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet beslut om EU:s facilitet för återhämtning och resiliens, ofta kallat återhämtningspaket, med en budget om totalt 750 miljarder euro. Syftet med återhämtningspaketet är att mildra konsekvenserna av den pågående pandemin och att återstarta ekonomin. Även om paketet inte utformades så som Sverige ville är det viktigt att pengarna används på ett sätt som snabbt bidrar till att återstarta ekonomin.

Nu ska varje medlemsland utforma en nationell återhämtningsplan som ska lämnas in senast den 30 april. Den 12 mars kom det ett nyhetsbrev från Fackliga Brysselkontoret (LO:s, TCO:s och Saco:s Brysselkontor), och enligt detta hade alla medlemsstater utom sju lämnat in utkast till sina planer eller stora delar av dessa. De sju som då ännu inte hade lämnat in planer var Österrike, Irland, Litauen, Luxemburg, Malta, Estland och Nederländerna. Enligt samma nyhetsbrev hade EU-kommissionen den 11 mars uppmanat dessa sju att lämna in sina planer. Om denna information är korrekt innebär det alltså att Sverige har lämnat in åtminstone ett utkast till återhämtningsplan.

Regeringen har tidigare uppgett att den svenska återhämtningsplanen kommer att bygga på åtgärder i budgetpropositionen för 2021, vår- och höständringsbudgetarna samt de extra ändringsbudgetarna som har lagts fram under krisen.

Jag vill ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka konkreta åtgärder inom ovan nämnda budgetar är det regeringen har sökt stöd för?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2249 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/01304 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2249 av Hampus Hagman (KD)
Konkreta åtgärder i Sveriges del av EU:s återhämtningspaket

Hampus Hagman har frågat mig vilka konkreta åtgärder från budgetpropositionen för 2021, vår- och höständringsbudgetarna samt de extra ändringsbudgetarna som regeringen har sökt stöd för från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF).

Den svenska återhämtningsplanen inom ramen för EU:s faciliteten för återhämtning och resiliens planeras att skickas in till EU-kommissionen den 30 april 2021. Arbetet med att ta fram Sveriges återhämtningsplan pågår för fullt i Regeringskansliet. Inom ramen för detta arbete har Finansdepartementet fört tekniska diskussioner om hur olika åtgärder från budgetpropositionen för 2021 och de budgetar som lades fram under 2020 lever upp till kraven som ställs av förordningen som styr faciliteten.

Den 6 april kommer jag att informera finansutskottet om det tänkta innehållet i Sveriges återhämtningsplan.

Stockholm den 31 mars 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.