Till innehåll på sidan

Aktivitetsersättning för personer med funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2020/21:2256 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-18
Överlämnad
2021-03-19
Anmäld
2021-03-23
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Antalet unga som får aktivitetsersättning, alltså den ersättning personer 19–29 år med sjukdom eller funktionsnedsättning kan få från Försäkringskassan, har de senaste åren minskat stadigt, och 7 av 10 av dem som nekas ersättningen hamnar i ekonomisk utsatthet. Även medarbetare på Försäkringskassan medger att situationen är problematisk.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättningar gällande deras möjligheter till att beviljas aktivitetsersättning? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2256 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/02717 /SF Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2256 av Saila Quicklund (M)
Aktivitetsersättning för personer med funktionsnedsättning

Saila Quicklund har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättningar gällande deras möjligheter till att beviljas aktivitetsersättning.

Försäkringskassans nya handläggningsrutiner, som tagits fram mot bakgrund av rättsliga granskningar, har synliggjort konsekvenserna av det regelverk som infördes 2008 av den dåvarande Alliansregeringen. För regeringen har det blivit tydligt att stödet till denna grupp behöver ses över.

Regeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen (Dir. 2020:31). Syftet är att förmånerna ska ge hög trygghet vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga, god förutsebarhet för den enskilde och stabilitet i tillämpningen över tid. Regelverkets krav för att en försäkrad ska beviljas förmånerna ska bli mer ändamålsenliga och i möjligaste mån ta tillvara den försäkrades arbetsförmåga. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juli 2021, och blir ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet med att säkerställa tryggheten för målgruppen.

Förutom översynen av regelverket har regeringen uppdragit åt Försäkringskassan att förbättra stödet till unga som får avslag på sin ansökan om aktivitetsersättning (S2019/03413/SF). De som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning ska ges hjälp och stöd för att kunna arbeta eller studera. Regeringen har också uppdragit åt Inspektionen för socialförsäkringen att granska och analysera hur Försäkringskassan tillämpar bestämmelsen om utredningsskyldigheten i handläggning av ärenden gällande sjukpenning och aktivitetsersättning där ansökan om ersättning har avslagits (S2019/03411/SF). ISF har också på regeringens uppdrag analyserat variationen i avslag och nybeviljande av aktivitetsersättning (S2019/03412/SF). Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har även ett gemensamt uppdrag i respektive myndighets regleringsbrev att samverka kring bland annat unga med aktivitetsersättning för att säkerställa att rätt stöd ges och att relevanta insatser vidtas.

För mig är det självklart att sjukförsäkringen ska ge trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning, och regeringen arbetar intensivt för att säkerställa detta.

Stockholm den 31 mars 2021

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.