Till innehåll på sidan

Utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning på LSS-boenden

Skriftlig fråga 2020/21:230 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-15
Överlämnad
2020-10-15
Anmäld
2020-10-16
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I veckan visades ett reportage i Uppdrag granskning som handlade om missförhållanden och övergrepp på LSS-boende. Den bild som växer fram i programmet är att det som drabbade den boende långt ifrån är en isolerad företeelse. Det framgår i programmet att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, varje år får ta emot ett stort antal anmälningar om övergrepp på LSS-boenden runt om i landet. Det handlar om fysiska bestraffningar, om kränkningar och om personal som kommer drogpåverkade till jobbet. I flera fall är de tidigare dömda för brott.

I programmet framgick inte att övergreppen på något sätt var kopplade till någon tidigare brottsdömd, och det är inte heller poängen. Poängen är rimligheten i att tidigare brottsdömda får jobba i verksamheten. Jag menar att det är orimligt att personer som till exempel begått grova våldsbrott, misshandel och rån eller sexuella övergrepp jobbar i verksamhet med människor som befinner sig i en utsatt situation. Lagen om registerkontroll bör utökas så att den omfattar anställda inom all omsorg. Det skulle med detta inkludera även personlig assistans och särskilda boenden för funktionsnedsatta.

Med anledning av detta frågar jag socialminister Lena Hallengren:

 

Instämmer ministern i att det är orimligt att tidigare brottsdömda får jobba i verksamhet med människor som befinner sig i en utsatt situation och därför också är beredd att utöka lagen om registerkontroll för att öka tryggheten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:230 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:230 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)
Utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning på LSS-boenden

Carina Ståhl Herrstedt har frågat mig om jag instämmer i att det är orimligt att tidigare brottsdömda får jobba i verksamhet med människor som befinner sig i en utsatt situation och om jag därför också är beredd att utöka lagen om registerkontroll för att öka tryggheten.

Det som framkommer i Uppdrag gransknings reportage gör mig både ledsen och arg. Personer som bor i något av landets LSS-boenden ska känna trygghet och frihet, allt annat är oacceptabelt.

All verksamhet som bedrivs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska vara av god kvalitet och grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Personalen ska vara lämplig och ha den utbildning som krävs. Eventuella missförhållanden ska anmälas. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn.

Obligatorisk belastningsregisterkontroll av personer som utför LSS-insatser åt barn infördes 2011 (prop. 2009/10:176). Den dåvarande regeringen var dock inte beredd att föreslå en obligatorisk kontroll av personer som utför LSS-insatser åt vuxna, eftersom bestämmelser om belastningsregisterkontroll bör införas med stor restriktivitet. Utdrag ur belastningsregistret kan ändå hämtas in i vissa situationer, bland annat av myndigheter och enskilda som anställer personal inom viss vård och av IVO i ärenden om tillstånd att bedriva verksamhet enligt LSS. Kontroller kan alltså göras i vissa fall.

2018 tillsatte regeringen en utredning för att bl.a. ta ställning till om det fanns behov av ett utökat författningsstöd för arbetsgivare att kunna göra belastningsregisterkontroll inom vård- och omsorgsverksamheter som utför insatser åt äldre personer och personer med funktionsnedsättning. I april 2019 överlämnade utredaren betänkandet Belastningsregisterkontroll i arbetslivet – behovet av utökat författningsstöd (SOU 2019:19) till arbetsmarknadsministern. I det föreslås bl.a. att den som bedriver särskilt boende enligt LSS ska kunna ta del av belastningsregisterutdrag för att kontrollera om den som erbjuds arbete är dömd för vissa särskilda brott. Detta betänkande bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att utdrag ur belastningsregistret bara är ett komplement som aldrig kan ersätta en ordentlig bakgrundskontroll av en arbetssökande. Oavsett om man har tillgång till belastningsregistret eller ej har varje verksamhetsutövare ett ansvar för att personalen är lämplig och att verksamheten bedrivs på ett tryggt och säkert sätt, så att riskerna för missförhållanden minimeras.

Frågan om trygghet för personer som omfattas av LSS är mycket viktig för regeringen och jag avser att följa frågan noggrant.

Stockholm 28 oktober 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.