Rapporteringsplikten för företag

Skriftlig fråga 2020/21:2305 av Magnus Persson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-24
Överlämnad
2021-03-24
Anmäld
2021-03-25
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Samtliga arbetsplatser omfattas nu av en skyldighet att anmäla allvarliga tillbud i de fall en arbetstagare har exponerats – eller misstänks ha exponerats – för covid-19 i samband med arbetet. Detta ska nu även ske retroaktivt sedan pandemins början, alltså ett år tillbaka i tiden.

Tidigare har myndigheten varit tydlig med att denna skyldighet endast gällde vissa speciellt utsatta yrkesgrupper inom vård, omsorg och laboratoriearbete.

Att ändra förutsättningarna på detta sätt mitt i en pandemi utan att utreda konsekvenserna för företagen när det gäller onödiga hinder och kostnader är anmärkningsvärt. Fokus i det viktiga arbetsmiljöarbetet under pandemin förskjuts inte bara ute på företagen utan också hos Arbetsmiljöverket som ska hantera alla de anmälningar som nu rasar in. Det är svårt att se vilken nytta en stor del av de data som nu samlas in kan ha, eftersom de rimligen har mycket varierande kvalitet.

Eftersom Arbetsmiljöverket inte kan ge någon tydlig information om när och på vilka grunder en anmälan ska upprättas tvingas nu alla arbets­givare att anmäla all misstänkt och konstaterad exponering för covid-19 på arbetsplatsen – annars hotar böter. Detta oavsett om en medarbetare har blivit smittad eller inte. Till varje anmälan ska dessutom göras en utredning om hur smittorisken uppstått. Och det här gäller även vid hemarbete.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är:

 

Anser ministern att detta beslut kommer att gagna arbetsmiljöarbetet inom svenska företag, eller vidtar ministern några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2305 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/00740/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2305 av Magnus Persson (SD) Rapporteringsplikten för företag

Magnus Persson har frågat mig om jag anser att Arbetsmiljöverkets beslut kommer att gagna arbetsmiljöarbetet inom svenska företag eller om jag vidtar några åtgärder.

Skyldigheten för arbetsgivare att utan dröjsmål anmäla allvarliga tillbud, det vill säga händelser som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa, till Arbetsmiljöverket finns i arbetsmiljölagen. Samma lagkrav har gällt under pandemin som tidigare ifråga om när och vad arbetsgivarna ska anmäla som ett allvarligt tillbud. Arbetsmiljölagen ställer också krav på att arbetsgivare ska bedriva ett lokalt aktivt förebyggande arbetsmiljöarbete, där arbetsgivare tillsammans med arbetstagare och skyddsombud undersöker, riskbedömer, åtgärdar och följer upp arbetsmiljöarbetet regelbundet.

Den senaste tiden har det varit en kraftig ökning av antalet coronarelaterade anmälningar. Det visar på att det finns reella smittrisker och att människor faktiskt har utsatts för smittrisk på arbetsplatserna. Detta måste alla arbetsgivare ta på största allvar. Ingen ska behöva skadas eller bli sjuk av sitt arbete.

Arbetsmiljöverkets information om arbetsmiljöarbetet under coronapandemin har av vissa arbetsgivare tolkats som att arbetsgivaren behöver gå tillbaka i tiden och utreda händelser. Arbetsmiljöverket har förtydligat att så inte är fallet. Om en arbetsgivare får kännedom om en coronarelaterad händelse som inträffat tidigare, som kan ha inneburit en risk för arbetstagares liv och hälsa, så ska det utredas och eventuellt anmälas. Om arbetsgivaren efter sin utredning är osäker på vad som hänt, eller vad som orsakat tillbudet i arbetet, kan arbetsgivaren informera om det i sin anmälan.

Det är viktigt att allvarliga tillbud inte enbart ses som något som ska anmälas till Arbetsmiljöverket utan att det även är ytterst viktig information för arbetsgivaren i det lokala förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Sedan regeringen tillträdde förra mandatperioden har en höjd ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken varit en viktig prioritering. Regeringen har beslutat om en ny arbetsmiljöstrategi för 2021–2025 som innebär en politik för trygghet, utveckling och god hälsa på jobbet.

Under hela pandemin har jag haft en nära dialog med arbetsmarknadens parter om bland annat behovet av ytterligare åtgärder. Senast den 24 mars träffade jag arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket för att diskutera vilka eventuella åtgärder som kan vidtas för att minska smittspridningen av sjukdomen covid-19 på arbetsplatser. Jag kommer att följa frågan noga och utesluter inte att ytterligare åtgärder behövs i framtiden.

Stockholm den 31 mars 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.