Korrekta uppgifter om HDA

Skriftlig fråga 2020/21:2312 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-23
Överlämnad
2021-03-24
Anmäld
2021-03-25
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I SVT-programmet 30 minuter hävdar statsrådet Mikael Damberg att lagen om hemlig dataavläsning (HDA), som infördes den 1 april 2020, är en game changer, varpå han nämner framgången med Encrochat. Statsrådet har också på sin Facebooksida skrivit ett inlägg med rubriken Hemlig dataavläsning – en game changer i kampen mot gängen, följt av beskrivning av framgångarna som informationen från Encrochat möjliggjort.

På sitt Twitterkonto har Justitiedepartementet la​gt ut information om framgångarna med Encrochat och i slutet av inlägget länkat till information om de svenska reglerna om HDA. Inlägget har också delats av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, statsrådet Mikael Damberg och Dambergs pressekreterare.

I en debattartikel i Expressen den 23 mars skriver Daniel Larson, åklagare och rättspolitisk debattör: Det är uppenbart att regeringen förmedlar en bild av att HDA möjliggjort framgångarna med Encrochat och att svensk polis hade kunnat göra samma sak med hjälp av HDA. Aftonbladets ledarsida svalde betet. Jonna Sima kallade hackerlagen, alltså HDA, en succé och gav uppenbart Damberg äran för Encrochat. I verkligheten är det utländsk lag och internationellt rättsligt samarbete som möjliggjort att material från Encrochat har kunnat överlämnas och användas som bevis. HDA har ingenting med saken att göra.

Vidare skriver Larson: Alla förstår varför Damberg felaktigt försöker koppla ihop första punkten i 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet med Encrochat. Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen. Det är en pinsam verklighet, så pinsam att man måste ta till missledande information för att dölja den.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är det statsrådets uppfattning, mot bakgrund av det som anförts ovan, att lagen möjliggjort framgången med Encrochat i kampen mot gängkriminalitet och om så inte är fallet, avser statsrådet att föreslå några förändringar av regelverket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2312 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/01350 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2312 av Björn Söder (SD)
Korrekta uppgifter om HDA

Björn Söder har frågat mig om det är min uppfattning att lagen om hemlig dataavläsning möjliggjort framgången med Encrochat i kampen mot gängkriminalitet och, om så inte är fallet, om jag avser föreslå några förändringar av regelverket.

Regeringen har en kompromisslös hållning mot kriminella nätverk. Därför vill vi se till att de brottsbekämpande myndigheterna har bästa möjliga förutsättningar för att utföra sina uppdrag. Vi ser till att det finns fler poliser, stränga straff och fler verktyg till polis och åklagare. Regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet syftar till att både bryta nyrekryteringen och att bekämpa gängkriminaliteten. Det innehåller också förebyggande insatser inom skola, socialtjänst och välfärd. Den satsning mot gängkriminaliteten som regeringen nu genomför är den mest omfattande någonsin i Sverige och den angriper brottsligheten från flera håll samtidigt.

Brottslighet i kriminella nätverk innebär kommunikation och planering. Regeringen har sett till att nya regler om datalagring har kunnat införas för att brottsbekämpningen effektivt ska kunna få tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation. Vi har infört ett förfarande som gör det enklare att besluta om hemlig avlyssning. Vi har möjliggjort för svenska myndigheter att begära hjälp med sådana åtgärder av myndigheter i andra länder i utredningar där det finns gränsöverskridande inslag. Regeringen har också i propositionen Sveriges tillträde till Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet föreslagit att de brottsutredande myndigheterna ska ges ytterligare verktyg för att komma åt elektronisk bevisning. Regeringen har också tillsatt en utredning i syfte att ge de brottsbekämpande myndigheterna utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel i fråga om grov och organiserad brottslighet.

Den 1 april 2020 infördes det nya hemliga tvångsmedlet hemlig dataavläsning. Också detta stärker polisens förmåga. Det nya tvångsmedlet väntas leda till bättre och mer effektiva möjligheter att få del av information som tidigare inte har varit tillgänglig, t.ex. krypterad och anonymiserad information. Vi vet att det redan har kommit till användning och gett resultat.

Det material som kommit från Encrochat är resultatet av ett intensivt internationellt polisärt samarbete. Insatsen mot Encrochat genomfördes i huvudsak av fransk polis i samarbete med brottsbekämpande myndigheter från andra länder och således inte med tillämpning av den svenska lagen om hemlig dataavläsning. Som kommunicerats av mig i det underlag som Björn Söder hänvisar till så visar Encrochat-operationen hur viktigt det är att brottsbekämpande myndigheter kan komma åt och avlyssna grovt kriminellas krypterade kommunikationer. Sådana möjligheter har myndigheterna fått genom lagen om hemlig dataavläsning. Insatsen visar också på vikten av ett gott polisiärt och rättsligt samarbete med våra europeiska partners, inte minst inom Europol och Eurojust.

Lagen om hemlig dataavläsning är fortfarande ny och gäller under en begränsad tid och dess effekter behöver så småningom utvärderas. Polismyndigheten har fått ett ökat anslag för att kunna skaffa sig de resurser som krävs för att använda verktyget. Polisen arbetar aktivt för att skala upp sin förmåga att utföra bl.a. hemlig dataavläsning. Våra brottsbekämpande myndigheter lägger ner ett gediget arbete på att, med hjälp av bl.a. hemlig dataavläsning, komma åt såväl brottslighet i kriminella nätverk som annan brottslighet. Regeringen har gett myndigheterna i uppdrag att redovisa användningen av hemlig dataavläsning till den årliga skrivelsen om hemliga tvångsmedel. Jag och regeringen följer utvecklingen på området noga. Sammanfattningsvis, regeringen har vidtagit en rad olika framåtsyftande åtgärder för att bekämpa brottslighet i kriminella nätverk. Det här arbetet kommer att fortsätta.

Stockholm den 31 mars 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.