Frigivning av armeniska krigsfångar

Skriftlig fråga 2020/21:2326 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-25
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tisdagen den 16 mars besökte utrikesminister Ann Linde Armenien i egenskap av OSSE-ordförande. Detta sker i en tid då Azerbajdzjan fortsätter att bryta mot internationell rätt trots att det gått fyra månader sedan parterna den 10 november tecknade ett avtal om eldupphör. Vi ser nämligen hur man fortfarande håller armenier, däribland flera civila, tillfångatagna, vilket strider mot punkt 8 i avtalet om att det ska ske ett utbyte av krigsfångar, gisslan och avlidna.

Inte minst nu, när Sverige är ordförandeland i OSSE, är det viktigt att utrikesministern är principfast och tydlig. När vi har ett klart och tydligt avtal om vapenvila som inte efterföljs bör det vara en angelägen fråga för regeringen. Freden är nämligen oerhört skör, och Human Rights Watch har sedan tidigare rapporterat om brutala brott som begås mot armeniska krigsfångar och civila även efter den 45 dagar långa konfliktens slut.

Utrikesministern har varit tydlig med att hon har välkomnat att man tidigare har inlett ett utbyte av krigsfångar och kvarlevor.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Vad avser ministern att göra för att öka pressen på Azerbajdzjan att fullfölja trepartsavtalet och därmed överlämna armeniska krigsfångar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2326 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2326 av Markus Wiechel (SD)
Frigivning av armeniska krigsfångar

Markus Wiechel har frågat mig vad jag avser att göra för att öka pressen på Azerbajdzjan att fullfölja trepartsavtalet och därmed överlämna armeniska krigsfångar.

Regeringen följer noga Nagorno-Karabach-konflikten. Jag har i svar på interpellation 2020/21:267 av Arin Karapet redogjort för Sveriges åtgärder för konfliktlösning under OSSE-ordförandeskapet.

Sverige strävar efter rättvisa för alla som har drabbats och fortsätter att drabbas av Nagorno-Karabach-konflikten. Som ordförande i OSSE 2021 kommer Sverige att fortsätta stödja ansträngningarna från Minskgruppens samordförande för en långsiktigt hållbar och fredlig lösning framförhandlad mellan parterna.

Som ett led i dessa ansträngningar besökte jag i egenskap av OSSE-ordförande Azerbajdzjan och Armenien den 14–16 mars. Jag lyfte då flera frågor rörande internationell humanitär rätt med företrädare för båda länderna, inklusive utbytet av krigsfångar. Jag uppmanade parterna att fullt ut implementera överenskommelsen om fångutväxling enligt principen ”alla-mot-alla” i eldupphöravtalet från den 9 november.

Inför resan samtalade jag även med Internationella rödakorskommitténs ordförande Peter Maurer, som arbetar aktivt i regionen. Vi är helt överens om vikten av att internationell humanitär rätt respekteras.

Stockholm den 7 april 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.