Åtgärder mot matchfixning

Skriftlig fråga 2020/21:235 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-15
Överlämnad
2020-10-16
Anmäld
2020-10-20
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Frågan om matchfixning har i flera år varit en diskussion inom politiken, bland spelbolag och inte minst inom idrotten. När regeringen lade om spelpolitiken, som trädde i kraft för två år sedan, gavs Spelinspektionen i uppdrag att bilda ett råd som skulle arbeta med matchfixningsfrågan. Genom rådet skulle man med krafttag blåsa ut fusket. Så har utfallet inte blivit.

Det är under ledning av Spelinspektionen som polisen, spelbranschen och idrottsrörelsen tillsammans med Regeringskansliet gemensamt ska arbeta fram och presentera åtgärder som försöker hindra att matchfixning äger rum och får fäste i Sverige.

Nu är branscherna i en situation där man inte känner att Spelinspektionen utför det uppdrag som man har, det vill säga att leda arbetet framåt och presentera konkreta förslag. I stället har otillräckliga förslag presenterats som inte gett tillräcklig effekt.

Nu har det som sagt gått över två år, och frågan står still enligt flera inblandade. Man önskar att ett förtydligande i regleringsbrevet till Spelinspektionen bör utföras snarast, eftersom så lite har gjorts under de här två åren. Det är angeläget att frågan löses. Tre stora aktörer, nämligen spelbolagen, idrottsrörelsen och polisen, önskar förtydligande eftersom de anser att man står still och inte kommer vidare i arbetet.

I en debattartikel från den 12 oktober 2020 signerad Patrik Hofbauer, vd och koncernchef Svenska spel samt Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, ger de förslag på tre åtgärder som de anser redan nu borde införas.

Åtgärder måste göras för att de kriminella nätverken inte ska få ännu mer inflytande över svenska idrottsspelare och spelmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att införa ett förtydligande eller en förändring i regleringsbrevet till Spelinspektionen som säkerställer att berörda aktörer inom matchfixningsrådet kan fortsätta att arbeta med frågan, och vilka åtgärder vidtar statsrådet i övrigt så att arbetet kan återupptas och intensifieras?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:235 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:235 av Angelika Bengtsson (SD)
Åtgärder mot matchfixning.

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag kommer att göra förändringar i Spelinspektionens regleringsbrev för att säkerställa att myndigheten kan bedriva ett effektivt arbete mot matchfixning och vilka åtgärder som i övrigt kommer att vidtas för att intensifiera detta arbetet.

Manipulation av resultat inom sport, s.k. matchfixning, är ett allvarligt hot mot idrotten och en fråga som regeringen tar på största allvar. Att motverka matchfixning handlar utöver skyddet av idrottens integritet bland annat också om att förhindra att spel missbrukas för kriminell verksamhet och att upprätthålla ett starkt konsumentskydd på spelmarknaden.

I samband med omregleringen av spelmarknaden togs viktiga steg i arbetet med att motverka matchfixning. En ny brottsrubricering, spelfusk, infördes och straffskalan skärptes. Nya krav infördes för spelbolagen att ha rutiner mot matchfixning. Vid Spelinspektionen inrättades ett råd mot matchfixning för att främja strategisk och operativ samverkan mellan berörda aktörer. Myndigheten gavs också en uttrycklig uppgift i instruktionen att motverka förekomsten av matchfixning.

Det finns vadhållning på den svenska spelmarknaden som medför en oacceptabel risk för matchfixning, och som är oförenlig med en sund och säker spelmarknad. Sådan vadhållning kan också vara problematisk utifrån de spelpolitiska målen om att det ska råda hög säkerhet i spelen och att spel om pengar inte ska kunna missbrukas för kriminell verksamhet. Det är viktigt att spelmarknaden är sund vilket är ett av målen med omregleringen.

Ytterligare steg togs därför när Spelinspektionen nyligen, efter samråd med framför allt idrottsrörelsen, införde begränsningar av vilka typer av vadhållningsobjekt som ska vara tillåtna på spelmarknaden. Dessa begränsningar kommer att gälla från och med 1 januari 2021.

Jag välkomnar idrottsrörelsens och andra aktörers engagemang i denna mycket viktiga fråga och förväntar mig att alla berörda myndigheter agerar för att använda de verktyg som finns. Samhället behöver stå enat och arbeta tillsammans mot matchfixning. Jag följer denna fråga noga och regeringen kommer att överväga behovet av ytterligare åtgärder.

Stockholm den 27 oktober 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.