Arbetsmiljöansvar vid hemarbete

Skriftlig fråga 2020/21:2350 av Malin Danielsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-26
Överlämnad
2021-03-26
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Pandemin har utmanat vårt samhälle på många sätt som vi inte kunde förutse. Folkhälsomyndighetens rekommendation att i möjligaste mån arbeta hemifrån för att minska smittspridningen har hörsammats av många arbetsgivare. Nu börjar rapporter komma kring vad det senaste årets hemarbete har inneburit för människors hälsa och möjligheter till en bra arbetsmiljö. Senast i raden är en medlemsundersökning från Sveriges Ingenjörer där 46 procent av dem som svarat uppger att de har ont i kroppen.

Av rapporteringen framgår också att det finns oklarheter i hur en arbetsgivares arbetsmiljöansvar ser ut vid hemarbete. Flera efterfrågar förtydliganden från Arbetsmiljöverket kring regler och ansvar vid hemarbete.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att säkerställa att arbetsgivare och arbetstagare har tillgång till information om arbetsmiljöansvar vid hemarbete?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2350 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)


Svar på fråga 2020/21:2350 Arbetsmiljöansvar vid hemarbete av Malin Danielsson (L)

Malin Danielsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att säkerställa att arbetsgivare och arbetstagare har tillgång till information om arbetsmiljöansvar vid hemarbete.

För att undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen, som kan bidra till ökad smittspridning, har myndigheterna under hela pandemin rekommenderat arbetsgivare att möjliggöra arbete hemifrån när det är möjligt. De allra flesta arbetsgivare har följt myndigheternas rekommendationer och allt fler arbetstagare har arbetat på distans under det senaste året.

Enligt de undersökningar som olika fackförbund gjort har omställningen till distansarbete fungerat väl för de allra flesta. Samtidigt har fler frågor om bland annat vilket ansvar arbetsgivaren har vid distansarbete och arbete hemifrån aktualiserats.

Arbetsgivaren är enligt arbetsmiljölagen ansvarig för arbetstagarnas arbetsmiljö. Det ansvaret gäller även när arbetstagare arbetar på distans. När distansarbete blir allt vanligare och förutsättningarna för att uppnå god arbetsmiljö förändras är det angeläget att säkerställa att både arbetstagare och arbetsgivare har lätt tillgång till information om det ansvar som föreligger. Regeringen gav i december förra året Arbetsmiljöverket i uppdrag att i samråd med Folkhälsomyndigheten ta fram en vägledning till Arbetsmiljöverkets föreskrifter, och hur de förhåller sig till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19 med mera. Vägledningen ska vara ett stöd till arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser. Den innehåller inkluderar information om arbetsmiljön vid arbete hemifrån och exempel på hur en god arbetsmiljö kan säkerställas i hemmet. Vägledningen publicerades i februari i år.

Distansarbete är förenat med både för- och nackdelar. Det kan skapa större flexibilitet och tillfredsställelse för många, men med fler som arbetar hemifrån uppstår ett behov av att analysera hur det påverkar arbetstagarnas arbetsmiljö. Regeringen har gett till uppdrag till Myndigheten för arbetsmiljökunskap att kartlägga och analysera förutsättningar som finns för arbete hemifrån under pandemin och hur arbete hemifrån påverkar arbetstagarnas arbetsmiljö.

Jag vill understryka vikten av att det ska råda förutsägbara och trygga förhållanden även i ett arbetsliv i förändring. Ansvarsfördelningen mellan olika aktörer ska vara tydlig. Det är viktigt att arbetsgivarna tar ansvar för att genomföra riskbedömningar och säkerställer att samverkan med skyddsombuden fungerar. Alla som arbetar i Sverige ska ha en god och säker arbetsmiljö. Regeringen anser att frågor kopplade till det digitala och flexibla arbetslivet är fortsatt aktuella för det kommande arbetsmiljöarbetet och uppmärksammar därför detta i arbetsmiljöstrategin (En god arbetsmiljö för framtiden – regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025) som beslutades i februari, som ligger till grund för den långsiktiga politiska inriktningen på arbetsmiljöområdet.

Stockholm den 7 april 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.