Värnandet av de småskaliga vattenkraftverken

Skriftlig fråga 2020/21:2359 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-25
Överlämnad
2021-03-26
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Många småskaliga vattenkraftsägare hör nu av sig och vittnar om hur vattenmyndigheterna arbetar. Ägarna menar att den småskaliga vattenkraften hotas av nedläggning och utrivning.

Detta sker trots att riksdagen har fattat tydliga beslut som innebär att vi ska värna och stötta de småskaliga vattenkraftverken. Besluten innebar också att Sveriges myndigheter skulle ändra sina vägledningar och föreskrifter så att Sverige tillämpar alla förenklingar och undantag som EU-rätten medger för att rädda våra småskaliga vattenkraftverk.

Trots detta upplever ägarna till många småskaliga vattenkraftverk att Sveriges myndigheter kör på som tidigare och inte fullt ut tar hänsyn till riksdagens beslut.

Sveriges regering har det yttersta ansvaret för att se till att riksdagens beslut genomförs, och dessutom har regeringen ansvar för att styra sina myndigheter och ge dem tydliga regleringsbrev.  Självklart ska myndigheterna och våra statliga verk göra det som Sveriges riksdag har fattat beslut om och ingenting annat. När det nu är uppenbart att landets småskaliga vattenkraftverk trots riksdagsbeslutet är hotade måste väl regeringen ingripa?

Att de olika vattenmyndigheterna skyller på varandra eller på EU i sitt arbete är ingen ursäkt; vi har tydliga riksdagsbeslut, och de besluten måste följas upp av regeringen.

Jag vill ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vad avser ministern att göra för att åtgärda detta och se till att Sveriges vattenmyndigheter verkligen följer riksdagens beslut, och vad avser ministern att göra för att värna de småskaliga vattenkraftverken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2359 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 00712 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister n samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2359 av Sten Bergheden (M)
Värnandet av de småskaliga vattenkraftverken

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att åtgärda den upplevda situationen för den småskaliga vattenkraften och se till att Sveriges vattenmyndigheter verkligen följer riksdagens beslut, och vad jag avser att göra för att värna de småskaliga vattenkraftverken.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder som bidrar till att värna den småskaliga vattenkraften.

I samband med att regeländringarna om miljöanpassning av vattenkraften trädde i kraft den 1 januari 2019 införde regeringen en skyldighet i vattenförvaltningsförordningen (2004:660) om att vattenförvaltningen fullt ut ska använda alla de möjligheter som EU-rätten ger avseende undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade. I syfte att säkerställa genomslag av denna ändring gav regeringen i juli 2019 Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att se över sina föreskrifter och vägledningar så att möjligheterna till undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade används fullt ut.

I juni 2020 beslutade regeringen om en nationell plan för moderna miljövillkor som anger en nationell helhetssyn när det gäller att vattenkraften ska förses med moderna miljövillkor på ett samordnat sätt, med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. I beslutet anger regeringen att prövningarnas sammantagna negativa inverkan på en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel ska hållas till ett minimum. Den 5 november 2020 uppdrog regeringen åt Havs- och vattenmyndigheten att tillsammans med Statens energimyndighet och Affärsverket svenska kraftnät se över de s.k. HARO-värden som anges i den nationella planen och som utgör vägledning i vattenmyndigheternas arbete med att se över klassificering och kvalitetskrav enligt vattenförvaltnings-förordningen. I båda dessa beslut erinrar regeringen om att de möjligheter att ställa mindre långtgående krav som följer av EU-rätten till förmån för samhällsnyttiga verksamheter ska utnyttjas fullt ut vid till exempel meddelande av miljökvalitetsnormer och andra föreskrifter samt vid beslut om klassning av vattenförekomster.

Genom den nationella planens helhetssyn kommer alla verksamheter att prövas systematiskt, till exempel genom att alla anläggningar i en älvsträcka kan prövas samtidigt med möjlighet att samordna beslutsunderlag. Det leder till en samordnad prövning samt en ökad miljönytta och sänkta kostnader då åtgärder vidtas där de ger störst effekt. Samtidigt med beslutet om den nationella planen beslutade regeringen också om en bestämmelse i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter som innebär att länsstyrelserna, i god tid före det att verksamhetsutövaren senast ska ha gett in en ansökan om prövning, ska samverka kring det underlag som behövs för att säkerställa en effektiv prövning. Samverkan ska ske med de verksamhetsutövare vars verksamheter omfattas av planen, samt med berörda kommuner, myndigheter och intresseorganisationer. Syftet är att inför de individuella prövningarna av berörda verksamheter sammanställa det underlag som behövs för att alla verksamheter inom en prövningsgrupp ska kunna förses med moderna miljövillkor på ett sätt som innebär största möjliga nytta för vattenmiljön och en effektiv tillgång till vattenkraftsel, och för att tillgodose krav på en ansökans innehåll enligt miljöbalken.

Uppföljning är centralt för att säkerställa att utfallet av den nationella planen och de enskilda prövningarna inte går emot syftet att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. En viktig del i uppföljningen kommer att vara att utvärdera i vilken utsträckning vattenförekomster har klassificerats som kraftigt modifierade vatten och i vilken utsträckning de undantag som vattendirektivet medger används. Regeringen kommer att ge berörda myndigheter ett samlat uppdrag att göra en uppföljning av genomförandet av den nationella planen.

Slutligen har regeringen, i regleringsbreven för budgetåret 2020 och 2021, uppdragit åt länsstyrelserna att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen samt redovisa vilka undantag som beslutats och vilka vatten som förklarats som kraftigt modifierade för de vattenförekomster där det finns verksamheter som omfattas av den nationella planen. Redovisningen av 2020 års arbete analyseras just nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 7 april 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.